Η ανάγκη της ΠΑ για την προμήθεια 40 προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών έχει το χαρακτήρα του επείγοντος καθώς τα αεροσκάφη που εξυπηρετούν το συγκεκριμένο ρόλο σήμερα τα T-2E/C Buckeye εκτός του ότι έχουν συμπληρώσει αλλά και υπερβεί το όριο της πτητικής τους εκμετάλλευσης δεν χρησιμοποιούνται πλέον από καμία άλλη αεροπορική δύναμη στον κόσμο πλην της ελληνικής!
Έτσι η ΠΑ όντας η μοναδική Αεροπορία που χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους αργά ή γρήγορα πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα υποστήριξης με αντίκτυπο στην αξιοπιστία και ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Έτσι η ρωσική πλευρά πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την κάλυψη αυτής της ανάγκης προσφέροντας το αεροσκάφος YAK-130.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρωσική πρόταση πρόκειται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τιμή μονάδας ανά αεροσκάφος 12 εκατ. $ ανά αεροσκάφος, εγκατάσταση γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα, δωρεάν πιστοποίηση σε δυτικά όπλα αποστολών εγγύς υποστήριξης και εκπαίδευσης (βόμβες ελεύθερης πτώσης και ρουκέτες, ενσωμάτωση δυτικών ηλεκτρονικών, και τέλος προσφορά της απόκτησης 40 αεροσκαφών με τη διαδικασία του leasing.
Η τιμή της μονάδας των 12 εκατ. $ καθιστά τη συγκεκριμένη πρόταση ως την οικονομικότερη μεταξύ των άλλων υποψηφίων. Για παράδειγμα το ιταλικό εκπαιδευτικό Μ-346 έχει τιμή απόκτησης 25 εκατ. Ευρώ ενώ το αμερικανικό T-50 κυμαίνεται στα 22 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση αυτή συνιστά απλώς μια «πρόγευση» της νέας ρωσικής προσέγγισης αναφορικά με τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις η οποία θα σηματοδοτηθεί και από την αναμενόμενη άνοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα τον ερχόμενο Μάρτιο.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία και στο πλαίσιο ένταξής της στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου πρόκειται να προσφέρει στο ΔΝΤ 20 δισ. $ μια κίνηση που αναμένεται να αναδιαμορφώσει και τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.