Εξαιρετικά αρνητική εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στην εκκρεμούσα προμήθεια συλλογών συστημάτων καθοδήγησης SPICE για βόμβες Mk-83 (1.000 λιβρών) και Mk-84 (2.000 λιβρών), περιορίζεται στο ... 20%, αντί για 35%!
Η προμήθεια αφορά με βάση τα στοιχεία του 2006 ανέρχονται σε 300 SPICE 1000 (για Mk-83) και 100 SPICE 2000 (για Mk. 84) και ο συνολικός προϋπολογισμός έχει κλείσει στα 102 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου 2011 η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) ακύρωσε τον ανοικτό διεθνή δημόσιο διαγωνισμό που είχε αρχικά προκηρυχτεί και στον οποίο είχε κατατεθεί μία μόνο εμπρόθεσμη προσφορά (Προσφορά υπ’ αριθ. 001) της εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems Ltd. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, βήμα απαραίτητο για την υλοποίηση του, και εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ΓΔΑΕΕ υπάρχει μεγάλη πίεση για να κλείσει το πρόγραμμα και πολύ σωστά γιατί οι συλλογές θα πληρώσουν ένα κενό που υπάρχει στις δυνατότητες της ΠΑ αφού η προσβολή στόχων εδάφους με βόμβες ελεύθερης πτώσης απλά ... δεν υπάρχει στην σύγχρονη αεροπορική τακτική.
Ακόμα και προς χάριν της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής συμμαχίας αξίζει να γίνουν "τα στραβά μάτια" σε ανάλογα συστήματα των ΗΠΑ που κοστίζουν κλάσμα του κόστους των ισραηλινών.
Αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να πετάνε ένα ... ξεροκόμματο στην εγχώρια βιομηχανία και να ζητούν οι Ισραηλινοί της Rafael τιμές από τις ελληνικές βιομηχανίες κάτω από τις τιμές του 2009 για να τους δώσουν ακόμα και αυτό το 20% αυτό δείχνει ότι η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία εξελίσσεται σε ετεροβαρή σχέση σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Και αυτό μπορεί να αποβεί κατά της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης αφού οι ετεροβαρείς συμμαχίες ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι διαλύονται λόγω ανισορροπίας...