Επίκειται δοκιμή του βλήματος AM39 Exocet Block 2 από μαχητικό αεροσκάφος M-2000EGM και βέβαια ετοιμάζεται η προαναγγελθείσα βολή δοκιμής των S-300 PMU-1 που θα σημάνει μετά από 12 χρόνια την ένταξη τους στο ελληνικό σύστημα αεράμυνας.
Μόνο τυχαία φυσικά δεν είναι όλα αυτά αφού πρόκειται για διαδοχικής αποστολής μηνυμάτων ετοιμότητας της Ελλάδας έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η ΠΑ θα δοκιμάσει την απόδοση του συγκεκριμένου πυραύλου σχεδόν 12 χρόνια από τότε που παραδόθηκαν. Η εκτόξευση του βλήματος θα πραγματοποιηθεί από αεροσκάφος της 332Μ, ενώ σημειώνεται ότι η ΠΑ διαθέτει συνολικά 39 βλήματα AM39 Exocet Block 2
Το AM39 Exocet Block 2 είναι ένα υποηχητικό βλήμα, αυτόνομης κατεύθυνσης, με δυνατότητα πτήσης
σε πολύ χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Το βλήμα έχει μήκος 4,69 μέτρα , μέγιστη διάμετρο 34,8 εκατ., άνοιγμα πτερυγίων 1,135 μέτρα και το συνολικό του βάρος ανέρχεται στα 670 κιλά
Το AM39 Exocet Block 2 διαχωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα:Το τμήμα
κατεύθυνσης, την κεφαλή μάχης, τον προωθητικό κινητήρα και τον κινητήρα πορείας,
τους μηχανισμούς πηδαλίων.
Το τμήμα κατεύθυνσης του AM39 Exocet Block 2 περιλαμβάνει τον αισθητήρα του βλήματος ένα ψηφιακό μονοπαλμικό ραντάρ εγκλωβισμού, το οποίο εκπέμπει στην Χ μπάντα συχνοτήτων, ένα ραδιουψόμετρο, δύο γυροσκόπια (οριζόντιο και κάθετο) και τους απαραίτητους ηλεκτρονικούς μηχανισμούς για την παραγωγή εντολών προς τα πηδάλια.
Το βλήμα, μέχρι την ενεργοποίηση του ραντάρ του, κινείται αδρανειακά προς το στόχο βάσει των στοιχείων που έχει λάβει από το αεροσκάφος. Το ραντάρ, με την ενεργοποίηση του, λειτουργεί σε διαμόρφωση έρευνας σε έναν προκαθορισμένο από τον χείριστη τομέα. Μετά τον εντοπισμό του στόχου, μεταπίπτει σε διαμόρφωση εγκλωβισμού και παρέχει στοιχεία για την κατεύθυνση του βλήματος.
Ο AM39 Exocet Block 2 είναι εφοδιασμένος, με μία κεφαλή μάχης, συνολικού βάρους 165 κιλών η οποία διαθέτει δύο πυροσωλήνες, έναν προσεγγίσεως και έναν προσκρούσεως
Η ταχύτητα πτήσης είναι 0,93 mach και η ακτίνα κυμαίνεται από 65 χλμ. έως 70 χλμ., αναλόγως του ύψους άφεσης και της ταχύτητας του αεροσκάφους.