Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Και ξαφνικά ... μας θυμήθηκαν οι ΗΠΑ: 252 εκατ. ευρώ σε ΕΑΒ από LM - Πρόκριμα για ΝΜΑ;


Και ξαφνικά οι αμερικανικές εταιρείες του "σκληρού" βιομηχανικού πυρήνα, δηλαδή της άμυνας αρχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα και εν προκειμένω απουσία ανταγωνιστών, φαίνεται ότι θα παίξουν το παιχνίδι μόνοι τους για κολοσσιαία προγράμματα, όπως π.χ. του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ΝΜΑ).



Έτσι πριν λίγο ανακοινώθηκε από την Lokcheed Martin συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.) συνολικού ύψους (αν υλοποιηθούν οι option) 252 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εμπορική αποστολή του περίφημου fund Ελληνοαμερικανών και Εβραιοαμερικανών που έφεραν τον Μ.Κλίντον στην Ελλάδα, προσέφεραν σε επενδύσεις μόλις 100.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι νέες συμφωνίες αφορούν σε:

- Νέα συμφωνία ύψους 38 εκ. δολαρίων για την επέκταση του υπό εξέλιξη πενταετούς προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων δομικών τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους C-130J Hercules. Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση των δομικών τμημάτων (plugs και mid panels) του αεροσκάφους μέχρι το 2014, ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin. Μέχρι σήμερα, 15 χώρες έχουν επιλέξει το νέο C-130J Super Hercules.

- Νωρίτερα το 2012 τέθηκε σε ισχύ σύμβαση ύψους 114 εκ. δολαρίων εξαετούς διάρκειας (2012–2017) μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed Martin για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16 και, συγκεκριμένα, 112 εργοσυνόλων για τα μαχητικά αεροσκάφη. Με την επέκταση της σύμβασης η ΕΑΒ θα συνεχίσει να συναρμολογεί δομικά τμήματα των αεροσκαφών F-16 για την Αίγυπτο, το Ομάν και το Ιράκ. Επί του παρόντος, 4.512 αεροσκάφη F16 έχουν παραχθεί, ενώ 58 ακόμα έχουν παραγγελθεί. Το Πρόγραμμα του F-16 έχει χαρακτηριστεί από άνευ προηγουμένου διεθνή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, πολεμικών αεροποριών και εταιρειών αεροναυπηγικής.

- Οι εταιρείες βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής για το αεροσκάφος C-130J Hercules για την περίοδο 2015-2019. Η αξία του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. δολάρια.

Η συνολική αξία των τριών συμφωνιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 250 εκ. δολάρια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσέγγιση του Αμερικανού πρεσβευτή Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ο οποίος μίλησε για τις νυν αμερικανικές επενδύσεις στο τομέα της άμυνας σε συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία τονίζοντας τις συνέργειες των ATK με τα ΕΑΣ, της Raytheon και την ανάληψη μεγάλου προγράμματος κατασκευής δεξαμενών του αμερικανικού στρατού από την εταιρεία Ν.Ι.Κιολεΐδης (εδρεύει στο Βόλο και είναι απότις τελευταίες εναπομείνασεςς δυναμικές ελληνικές εταιρείες αμυντικών κατασκευών). Γενικά οι Αμερικανοί θέλουν ή δείχνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν...

«Η Lockheed Martin Aeronautics είναι υπερήφανη για τη σχέση συνεργασίας με την ΕΑΒ και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στην ΕΑΒ και την τεχνολογική της ανάπτυξη» είπε ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics.

Ο Γενικός Δειυθυντής της ΓΔΑΕΕ Δ.Γεωργιόπουλος αφού εξήρε την συμφωνία με την Lockheed Martin την οποία χαρακτήρισε "Πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία" απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις ξένες εταιρείες "να μιμηθούν το παράδειγμα της Lockheed Martin και να επενδύσουν στην Ελλάδα."

Πάντως η συμφωνία μόνο άσχετη δεν είναι με το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, ακόμα και μετα προγράμματα αναβάθμισης των F-16 και των AΦΝΣ P-3.

Για το πρώτο μην απορήσει κανείς αν δει εκκίνηση προγράμματος. Κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο (ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκος είχε πει ότι η επιλογή έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο το 2008!), αλλά στη χώρα που το αυτονόητο έχει εκλείψει προ πολλού, η επανεμφάνισή του αποτελεί, πλέον, είδηση..

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=48736&Itemid=139

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery