Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Μαζικές παραβιάσεις και αλλαγή τακτικής από την τουρκική


Νέο μπαράζ μαζικών παραβιάσεων σήμερα στο Αιγαίο με ευδιάκριτη πλέον μιά νέα τακτική, ένα είδος σκωτσέζικου ντους που εφαρμόζει η τουρκική Αεροπορία:
Οι παραβιάσεις είτε θα είναι μαζικές είτε θα κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά ενώ σήμερα, ημέρα, μάλιστα, επίσκεψης του Τούρκου Α/ΓΕΣ την Αθήνα, 16 τουρκικά μαχητικά παραβίασαν συνολικά 17 φορές τον ΕΕΧ, χθες οι παραβιάσεις ήταν μόλις 2 από ένα σύνολο 16 αεροσκαφών
Την Δευτέρα ο ίδιος αριθμός αεροσκαφών (16) προχώρησε σε 18 παραβιάσεις του ΕΕΧ. Σήμερα είχαμε και 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR, ενώ οπλισμένα ήταν 8. χωρίς να έχουμε καμία εμπλοκή. αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν απομακρυνθεί εκτός των 10 ν.μ πριν σπεύσουν τα φίλια μαχητικά και δεν παρέμειναν στον ΕΕΧ.
Η τακτική των μαζικών παραβιάσεων την μία ημέρα και απραξίας την επόμενη ή τις δύο επόμενες ημέρες έχει γίνει καθεστώς τις τελευταίες εβδομάδες και προβληματίζει το ΓΕΑ, αφού δείχνει μία διαφοροποίηση στα γενικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τουρκικών προκλήσεων, σε τακτικό πάντα επίπεδο. Και λέμε σε τακτικό, γιατί σε στρατηγικό από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις, έγινε σαφές ότι απώτερος στόχος τους ήταν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών περιοχών.
Ολα αυτά κανονικά θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο μείζονος προβληματισμού από πλευράς αρχιτεκτονικής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος του κόσμου (τουλάχιστον από αυτά που έχουν οργανωμένες Ένοπλες Δυνάμεις) το οποίο επιτρέπει συστηματικά να υπερίπτανται επάνω από τα εδάφη του μαχητικά αεροσκάφη γειτονικής χώρας με σαφείς ρεβιζιονιστικούς στόχους στην περιοχή. Τον αναθεωρητισμό του τουρκικού κράτους έθεσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη την περασμένη Κυριακή. Ως πότε το φάντασμα των Ιμίων και ο φόβος της κλιμάκωσης θα στοιχειώνει την ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery