Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Στρατηγικό μάτι» σε υπηρεσία στην ΠΑ – Αξιοποίηση των DB-110

Ξεκινά η επιχειρησιακή αξιοποίηση του ατρακτιδίου αναγνώρισης DB-110 από την ΠΑ καθώς ολοκληρώνεται εντός των ημερών η εκπαίδευση του προσωπικού (τεχνικοί, πιλότοι) στη χρήση του ατρακτιδίου.
Η εκπαίδευση στο σύστημα ξεκίνησε από το προσωπικό της 335Μ στα τέλη της άνοιξης αρχές του καλοκαιριού και κράτησε μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Την ευθύνη για την αξιοποίηση των συστημάτων αναγνώρισης έχει αναλάβει η 335Μ στην 116ΠΜ η οποία ως γνωστόν επιχειρεί με αεροσκάφη F-16C/D Adv. Η επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των δύο DB-110 θα επιτρέψει στην 335Μ την ανάληψη ρόλου τακτικής και στρατηγικής αναγνώρισης όπου σε συνεργασία με τον σταθμό εδάφους τα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες για την εχθρική διάταξη δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο.
Το σύστημα είναι πλήρως ψηφιακό με δυνατότητα επεξεργασίας και μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο με ότι αυτό συνεπάγεται (real time Battle Damage Assessment κ.α.)αλλά και την καλύτερη αξιοποίηση των όπλων όπως το  SCALP-EG , AGM-154C και μελλοντικά της οικογένειας SPICE. 
Για την μετάδοση των πληροφοριών στο σταθμό εδάφους  στα δύο άκρα του περιλαμβάνει δύο κεραίες της ζεύξης δεδομένων με κάλυψη 360 μοιρών.
Τα επιχειρησιακά ύψη χρήσης του DB-110 κυμαίνονται από 3.000 έως 40.000 πόδια, συνεπώς καλύπτει τόσο της απαιτήσεις αναγνώρισης από μεγάλο ύψος και ασφαλή απόσταση (stand off) όσο και τις  απαιτήσεις μέσου ύψους που αφορούν είτε αποστολές υπέρπτησης (over flight) είτε αποστολές stand off.



Παρέχονται οι διαμορφώσεις : Έρευνα ευρείας περιοχής, γραμμική έρευνα, έρευνα υψηλής ακρίβειας σημείου, έρευνα πολλαπλών πλευρών, έρευνα για στόχους ευκαιρίας (TOO), δυναμική έρευνα, έρευνα βάση προδιαγεγραμμένης αποστολής. Κατά την διάρκεια της πτήσης, ο χειριστής μπορεί να μεταβάλει τη διαμόρφωση. 
Η μέγιστη εμβέλεια  από ύψος 30.000 ποδών, που παρέχει το DB-110 ανέρχεται στα 90 χλμ.
Σύμφωνα με την Goodrich,  το ατρακτίδιο DB-110 μπορεί να πιστοποιηθεί και στα Block 30/50D/52+ μέσω της αρτηρίας MIL-STD 1553 αλλά  αυτό απαιτεί κάποιες αλλαγές στο λογισμικό  OFP (Operational Flight Program) και στο πιλοτήριο.

Σενάρια που ήθελαν την εκμετάλλευση των ατρακτιδίων αυτών από F-16 block 30 δεν ευδοκίμησαν τελικά. Το παραπάνω εντασσόταν στην ανάληψη διπλού ρόλου από τα block 30 αναχαίτισης και αναγνώρισης επιτρέποντας έτσι την απόσυρση των RF-4 κάτι που όμως δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον.
Πάντως ο αριθμός των δύο συστημάτων σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΠΑ πολύ δεν περισσότερο στην περίπτωση απόσυρσης των RF-4 και αυτό είναι ένα φλέγον θέμα που απασχολεί καιρό τους επιτελείς.

Θεωρείται σίγουρο πως το σύστημα θα δοκιμαστεί ενδελεχώς στο ΚΕΑΤ στο πλαίσιο της άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου «Δούρειος Ίππος» και του Διακλαδίσου Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΔΙΣΗΠ) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Πηγη: defencenet.gr

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery