Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Άσκηση "Noble Archer"



Έπειτα από δύο ματαιώσεις εξαιτίας παρασκηνιακών τουρκικών αντιδράσεων, η τεχνική άσκηση "Noble Archer" που σχεδιάζει και εκτελεί το Συμμαχικό Αεροπορικό Υποστρατηγείο (CAOC 7) με έδρα τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 15 Δεκεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου. Σύμφωνα με το σενάριο, ένα «πακέτο» αεροσκαφών επιχειρεί να προσβάλλει το αεροδρόμιο Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ μία δύναμη καλύπτει αμυντικά τον στόχο. Στην προηγουμένη άσκηση που ματαιώθηκε, το σενάριο προέβλεπε την προσβολή του Αγίου Ευστρατίου, ενώ τώρα ο Άγιος Ευστράτιος αποτελούσε σημείο σχηματισμού του «πακέτου» των επιτιθεμένων αεροσκαφών. Οι αμυνόμενοι ήταν δύο τετράδες F-16 Block 30 από τις 330 και 346 Μοίρες, σε συνδυασμό με συστήματα βλημάτων αεράμυνας PAC-3, ενώ το «πακέτο» των επιτιθεμένων περιλάμβανε 24 αεροσκάφη: 4 Mirage 2000-5EGM της 331 Μοίρας, 4 Α-7Ε της 336 Μοίρας Βομβαρδισμού, 4 F-4E AUP της 338 Μοίρας Δίωξης/ Βομβαρδισμού, 4 F-16 Block 50 της 341 Μοίρας, 6 F-16 Block 50 της 347 Μοίρας και 2 RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης. Την όλη άσκηση συντόνιζε αεροσκάφος E-3A AWACS του ΝΑΤΟ που απογειώθηκε από τη Γερμανία, παρέχοντας οδηγίες στα αεροσκάφη και των δύο αντιπάλων δυνάμεων.
Η άσκηση διήρκεσε περί τα 45 λεπτά, μεταξύ 15:00 και 15:45 σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία. Η διαταγή ΑCO-ATO (Air Coordination Order - Air Tasking Order) που εκδόθηκε από το CAOC 7, περιελάμβανε ως περιοχή της ασκήσεως τμήματα του Βορείου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Ευστρατίου και τμήματος της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου Λήμνου, από την οποία διήλθαν τα αεροσκάφη.
Καμία τουρκική αντίδραση δεν σημειώθηκε, αφού κανένα απολύτως τουρκικό αεροσκάφος δεν εισήλθε τη συγκεκριμένη ημέρα στο FIR Αθηνών! Το αποτέλεσμα ήταν να μην απαιτηθεί η απογείωση κανενός αεροσκάφους ετοιμότητος από αυτά που διατηρούσε η ΠΑ για το ενδεχόμενο τουρκικής παρενόχλησης. Σημειώνεται πως η "Noble Archer" δεν εντάσσεται στις ευρείας κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ (NATO Wide) όπου απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών, κατά συνέπεια η Τουρκία δεν μπορεί επισήμως να ασκήσεις βέτο. Ως εκ τούτου, επεχείρησε να προβάλει ως επιχειρήματα ανυπόστατους ισχυρισμούς, τακτική η οποία είχε πρόσκαιρη μόνον επιτυχία.
Αναλυτικότερη παρουσίαση των προηγούμενων προσπαθειών διεξαγωγής της άσκησης, αλλά και της πρόσφατης επιτυχίας και των συνεπειών της, περιέχεται στο τεύχος Ιανουαρίου 2009 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery