Μόλις εχθές δύο τουρκικά F-16 πέταξαν σε ύψος 750 μέτρων από τη Φρεγάτα του Π/Ν «Αιγαίο» που εκτελούσε αντιαεροπορικές βολές στο πεδίο βολής Άνδρου. Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας αν και δεν είναι πρώτη φορά, αυτό που προκαλεί όμως την ανησυχία στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ είναι η επιμονή της σε παρόμοιας φύσης τεχνάσματα να εξωθήσουν την κατάσταση σε μια «θερμή απάντηση» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.
Από εκεί και πέρα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν είναι όμως μόνο η τουρκική Αεροπορία που έχει επιστρατευθεί σε αυτή προσπάθεια διολίσθησης προς ένα θερμό επεισόδιο. Όπως και στα Ίμια που εντεταλμένοι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία της τουρκικής πολιτικής και προπαγάνδας έγιναν η αφορμή για τα γνωστά γεγονότα, έτσι και πέρυσι το καλοκαίρι τουρκικό συνεργείο του καναλιού DVT εντοπίστηκε με κάμερα λίγο έξω από τη νήσο Ρω να βιντεοσκοπεί την εκεί αλλαγή Φρουράς. Οι τούρκοι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί και το υλικό τους κατασχέθηκε.
Τίποτα όμως δεν αποκλείει το γεγονός παρόμοιες καταστάσεις να συμβούν και φέτος το καλοκαίρι. «Οι τούρκοι έχουν πολλούς τρόπους για να δημιουργήσουν ένα θερμό επεισόδιο και σε αυτή την προσπάθειά τους επιστρατεύουν κάθε “μέσο” που μπορεί να τους είναι χρήσιμο. Εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να αξιολογήσει ορθά και να απαντήσει αυτονόητα στις τουρκικές κινήσεις» εκμυστηρεύτηκε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως και το τέλος του καλοκαιριού.
Κατά τα άλλα σήμερα είχαμε 2 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) από την τουρκική Αεροπορία με σύνολο 8 αεροσκαφών εκ των οποίων τα μισά έφεραν οπλισμό. Μόνο για την εβδομάδα που τελειώνει σήμερα είχαμε 17 παραβιάσεις του ΕΕΧ, εννέα παραβάσεις των κανόνων FIR Αθηνών ενώ συνολικά η τουρκική Αεροπορία, για να πραγματοποιήσει αυτές τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις σήκωσε στον αέρα πάνω από το Αιγαίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, 52 (!) αεροσκάφη σε μια επίδειξη υψηλής διαθεσιμότητας και φυσικά προβολής ισχύος. Αυτά πέρα από τις οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητές της στην ηπειρωτική Τουρκία στο πλαίσιο του δικού της εκπαιδευτικού ή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος.