Από την πλευρά της κοινοπραξίας τηρείται επίσημα «σιγή ιχθύος» αλλά σε ανεπίσημες συζητήσεις εκφράζεται από στελέχη της η άποψη πως «Σε οποιαδήποτε οικονομική λύση συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. είναι σαφές ότι θα είμαστε σε μειονεκτική θέση, ειδικά έναντι των αμερικανικών υποψηφιοτήτων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που εξέφρασε στο defencenet.gr, ανώτατος αξιωματικός της Π.Α. μετά από σύσκεψη για τα εξοπλιστικά θέματα που έγινε και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας: «Οι Γερμανοί θα πρέπει να λένε «Ευχαριστώ» που πήραν τα δύο υποβρύχια και θα πάρουν και τις κορβέτες. Αλλά μέχρι εκεί…».
H φημολογία για το αρνητικό κλίμα αναφορικά με το EF-2000 έφτασε στο σημείο να ακουστούν φήμες περί μη καθόδου του στην αξιολόγηση της Π.Α., αλλά σε επικοινωνία του defencenet.gr με την κοινοπραξία του μαχητικού η απάντηση που λάβαμε από τον τομέα Military Aircrafts ήταν η εξής: "Αυτά είναι καθαρά φήμες και υποθέσεις. Το Eurofighter είναι καλά εδραιωμένο στην Ελλάδα και έχει λάβει θετική ανταπόκριση (feedbacks) από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας".
Δήλωση πραγματική βόμβα, αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το είδος της "Θετικής ανταπόκρισης" του υπουργείου Άμυνας.
Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες Βoeing και Lockheed Martin –ειδικά η πρώτη - έχουν αναθαρρήσει μετά από τα «Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα-Παπανδρέου» στις ΗΠΑ. Η Lockheed Martin, έχει στείλει από χθες μία ευάριθμη αντιπροσωπεία για συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς (Θ.Πάγκαλο, Λ.Κατσέλη, πιθανόν και Ε.Βενιζέλο), με μία πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» κατά τους ίδιους.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των ημερών είναι η «ολική επαναφορά» της Γαλλίας στο θέμα του Νέου Μαχητικού, η οποία εδράζεται επάνω στο γεγονός ότι η Γαλλία είναι το μοναδικό πολιτικά ισχυρό κράτος της Ε.Ε., πέρα από την Γερμανία και την Βρετανία, η οποία στηρίζει την άποψη να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.
Θεωρούν ότι η επιλογή των φρεγατών FREMM έχει εξισορροπηθεί από την παραγγελία των τριών υποβρυχίων Τ.214 και την παραλαβή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, άρα ξεκινούν από ίσης βάσης με την Γερμανία τον ανταγωνισμό για τον EF-2000…
Από το υπουργείο διαρρέεται ότι «Κρίσιμο ρόλο στη τελική επιλογή θα έχει το βιομηχανικό πακέτο και οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστεί από τον ανάδοχο». Και επανα-επιβεβαιώνεται η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου, περί «Λήψης απόφασης για το ΝΜΑ μέσα στο 2010», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει επιλογή τύπου αεροσκάφους, αλλά έναρξη διαδικασιών μάλλον με RfI…