Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ F-16 ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗTH

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος της 340 Μοίρας "Αλεπού" (η μοίρα του αδικοχαμένου Κ.Ηλιάκη), F-16C Block 52+ και την διθέσια έκδοση "D" αντίστοιχα. Πετούσαν σε τετράδα μαζί με άλλα τέσσερα αεροσκάφη της Μοίρας (2 εναντίον 4) και προσομοίωναν άσκηση διείσδυσης. Η Μοίρα "Αλεπού" είναι ειδικευμένη σε νυκτερινές αποστολές κρούσης από χαμηλά ύψη με την χρήση του συστήματος στόχευσης και ναυτιλίας LANTIRN.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες διασώθηκαν κάνοντας χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης, αλλά έχουν βρεθεί μόνο οι δύο του διθέσιου αεροσκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν από αλιευτικό σκάφος και ένα σκάφος που Λιμενικού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό ενός από τους διασωθέντες.

Για κάποια ώρα υπήρχε η εντύπωση ότι το αλιευτικό είχε ανασύρει από την θάλασσα δύο πιλότους και όχι έναν, έτσι διαδόθηκε ότι είχαν σωθεί και οι τρεις κάτι που δεν φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνεται..

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και οι τρεις διασώθηκαν κάνοντας χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες οι πιλότοι περισυνελέγησαν από αλιευτικό σκάφος και ένα σκάφος που Λιμενικού. Πληροφορίες κάνουν λόγο για σοβαρό τραυματισμό ενός ή δύο από τους διασωθέντες..

Δυνάμεις του Λιμενικού και του Π.Ν. σπεύδουν στο σημείο που έχουν καταπέσει τα δύο αεροσκάφη.

Με το συγκεκριμένο δυστύχημα, η ΠΑ έχει χάσει συνολικά 4 αεροσκάφη F-16C Block 52+ από τότε που παρελήφθησαν τα αεροσκάφη τον Ιούλιο του 2004 (οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει στις 5 Μαίου του 2003).

Το πρώτο δυστύχημα με νεκρό τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη συνέβη στις 23 Μαίου του 2006 όταν συγκρούστηκε με τουρκικό F-16. Η δεύτερη απώλεια F-16C Block 52+ της 337Μ έγινε τη νύκτα της 5ης Δεκεμβρίου του 2007 όπου η ΠΑ θρήνησε άλλο ένα νεκρό τον Σμηναγό Αθανάσιο Μπατσαρά.


ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Πετούσαν σε τετράδα. Η Μοίρα "Αλεπού" είναι ειδικευμένη σε νυκτερινές αποστολές κρούσης από χαμηλά ύψη με την χρήση του συστήματος στόχευσης και ναυτιλίας LANTIRN.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και οι τρεις διασώθηκαν κάνοντας χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης. Δυνάμεις του Λιμενικού και του Π.Ν. σπεύδουν στο σημείο που έχουν καταπέσει τα δύο αεροσκάφη.


ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Στον αέρα συγκρούστηκαν πριν από λίγη ώρα δύο αεροσκάφη τύπου F-16 νότιοδυτικά της Κρήτης κοντά στο Γαιδουρονήσι.

Πρόκειται για ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο αεροσκάφος της 340 Μοίρας "Αλεπού" και αφορά F-16C Block 52+ και την διθέσια έκδοση "D"

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις χειριστές κατάφερε να κάνει χρήση του συστήματος αυτόματης εκτίναξης. Δυνάμεις του Λιμενικού και του Π.Ν. σπεύδουν στο σημείο που έχουν καταπέσει τα δύο αεροσκάφη.

Πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό ότι δύο ελληνικά μαχητικά F16 που είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη συγκρούστηκαν στον αέρα νοτιοδυτικά της νήσου Χρυσής. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ο ένας πιλότος έχει κάνει χρήση της αυτόματης εκτίναξης. Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στη περιοχή της νήσου Χρυσής.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery