Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

ΓΕΕΘΑ:Όταν λέμε Χ-RAY εννοούμε X-RAY.Tίποτα δεν έχει αλλάξει στην αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών

Απάντηση έδωσε σήμερα το ΓΕΕΘΑ αναφορικά με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» όπου αποκαλύπτεται έγγραφο του πρώην διοικητή του υποστρατηγείου της Λάρισας (CAOC 7) και νυν Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχου (Ι) Βασίλειου Κλόκοζα, προς τον Αμερικανό διοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήθηκε ο αποχαρακτηρισμός των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από ύποπτα/εθρικά αεροσκάφη (X-RAY) σε γνωστά ίχνη με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης. Στην επιστολή του τότε διοικητή του CAOC 7 αναφέρεται πως:

«Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πρόκληση, έχει φτάσει μάλλον σε επικίνδυνο σημείο, με τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται των ελληνικών νήσων, στην οποία η Ελλάδα, αντέδρασε με προσεκτικό και υπεύθυνο τρόπο. Επιπροσθέτως σε μια επιπλέον ένδειξη καλής θέλησης και προκειμένου να μετριαστούν οι εντάσεις, οι ελληνικές αρχές επανεξετάζουν την πολιτική χαρακτηρισμού ως X-RAY (ύποπτα – εχθρικά)».

Κύκλοι του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλεγμένη, όπως είπαν, δημοσιοποίηση κομματιού της αλληλογραφίας καθώς σε άλλη παράγραφοτης απάντησης του έλληνα διοικητή προς τον αντίστοιχο αμερικανό αναφέρεται το εξής:

«Δυστυχώς η αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα αναγκάζει τις ελληνικές αρχές να θέσουν σε αναμονή οποιαδήποτε ενέργεια υλοποίησης τέτοιων προτάσεων».

Παράλληλα το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου διαψεύδεται οποιαδήποτε αλλαγή στάσης απέναντι στην αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών: «Όλα τα ίχνη που εισέρχονται στο FIR ΑΘΗΝΩΝ χωρίς να έχουν καταθέσει το σχέδιο πτήσης που προβλέπεται από τον ICAO, αναχαιτίζονται και αναγνωρίζονται κατά πάγια πρακτική».

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery