Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η ένταση άρχισε. Δύο τουρκικά δύο μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από την περιοχή της γεώτρησης στην Κύπρο


Η κρίση ξεκίνησε: Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΕΘΑ , το νορβηγικό σκάφος M/V BERGEN SURVEYOR και τα τρία συνοδά σκάφη απέπλευσαν από την Αττάλεια πριν τρεις ώρες περίπου και ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένα στο ελληνικό σύστημα επιτήρησης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις τους κάθε δευτερόλεπτο. Αυτή την στιγμή έχουν ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Aρχικά κινήθηκαν προς τα όρια τουρκικής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τώρα κινούνται ανατολικά, εγγύτερα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Τα νορβηγικά σκάφη παρακολουθούνται από απόσταση από μία φρεγάτα και ένα περιπολικό του τουρκικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή πετούν αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμο CN-235-100. 



Την ίδια ώρα η Άγκυρα στέλνοντας σήμερα δύο μαχητικά F-16 στην περιοχή του οικοπέδου «Αφροδίτη» όπου η εταιρεία Noble Energy ετοιμάζει την πλωτό πλατφόρμα για να ξεκινήσεις τις εργασίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου σήμερα στις 10 το πρωί τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου και πέταξαν νοτιοανατολικά στην περιοχή του οικοπέδου «Αφροδίτη».
Τα τουρκικά μαχητικά αφού έκαναν μερικούς γύρους στην περιοχή επέστρεψαν στην Τουρκία. Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα και το Τελ Αβίβ κρατούν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας σχετικά με τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή.


Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πέρασαν άμεσα η 
 Πολεμική Αεροπορία η που αναμένεται για άλλη μια φορά να σηκώσει το βάρος της κρίσης σε ότι αφορά την στρατιωτική αντιμετώπιση του ζητήματος, υπήρξε ανάκληση αδειών για την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον.

Οι ετοιμότητες στην ΠΑ δεν έχουν αλλάξει ακόμα (έτσι ή αλλιώς είναι υψηλές), αλλά υπάρχει πλάνο για αύξηση των readiness. Έχει δοθεί από την ηγεσία η εντολή να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των μαχητικών με την χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων όπου είναι δυνατόν (το μεγάλο πακέτο των ανταλλακτικών που συζητείται από το 2008, παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από την Ελλάδα και το Κογκρέσο ακόμα δεν έχει φτάσει!).
Πάντως τα ΕΛΠΕ υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν καύσιμα, ακόμα και αν δεν πληρωθούν άμεσα! Αφού πρώτα συνεκτίμησαν ότι υπάρχει κίνδυνος επίταξης των αποθεμάτων τους…
Η Π.Α. θα φιλοξενήσει και ισραηλινά μαχητικά στις βάσεις του Αράξου και της Ανδραβίδας αν απαιτηθεί μεταστάθμευσή τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ελληνο-ϊσραηλινού συμφώνου συμμαχικής δράσης.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery