Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Συνέντευξη Τύπου του Γερμανού Πρέσβη και της EADS για το Eurofighter


Σε συνέντευξη Τύπου της γερμανικής πρεσβείας και της EADS σήμερα στην Αθήνα, ο πρέσβης κ. Βόλφγκανγκ Σχούλθαϊς και ο επικεφαλής της υποψηφιότητας του Eurofighter για την Ελλάδα κ. Πέτερ Μάουτε αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα νέου μαχητικού αεροσκάφους για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο κ. πρέσβης άρχισε επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα Eurofighter για την Ελλάδα είναι υπόθεση 9 ετών ήδη, οπότε είναι χρήσιμη μια σχετική ενημέρωση. Σημείωσε πως μπορεί να φαίνεται ανεπίκαιρη η ενημέρωση αυτή σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν πρόκειται να επιδράσει σημαντικά στα δημοσιονομικά μεγέθη παρά μετά από χρόνια. Υπογράμμισε μάλιστα σε όλους τους τόνους πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πιέζει την ελληνική, της οποίας αποκλειστική υπόθεση είναι η απόφαση υλοποίησης του προγράμματος και ο χρόνος της. Όταν όμως η απόφαση ληφθεί, ο Γερμανός πρέσβης τόνισε πως το Eurofighter αποτελεί την ιδανική επιλογή, καθώς το πρόγραμμα αντιπροσωπεύει την πεμπτουσία της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας, σε αντίθεση με εκείνα μαχητικών αεροσκαφών από μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη. Δήλωσε επίσης πως η βιομηχανική συμμετοχή θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα, ειδικά για την ενίσχυση της απασχόλησης στην εποχή αυτή της οικονομικής κρίσης. Από την άποψη αυτή, βεβαίωσε πως η βιομηχανική κοινοπραξία του Eurofighter θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες μεταφοράς τεχνογνωσίας και έργου στην ελληνική βιομηχανία, διευρύνοντας θεαματικά την υφιστάμενη συνεργασία με την ΕΑΒ και λοιπές ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή των εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου χωρητικότητας 1.000 λίτρων και του κινητού χείλους προσβολής της εισαγωγής των κινητήρων (vary-cowl).
Η «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια» έθεσε υπόψη του κ. πρέσβη πληροφορίες των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, κατά τις οποίες το γραφείο του Πρωθυπουργού εξέφρασε ανεπίσημα ενδιαφέρον για συνάντηση του Κ. Καραμανλή με την Καγκελάριο Α. Μέρκελ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 3 και 4 Απριλίου, η οποία απορρίφθηκε εξαιτίας της γερμανικής δυσαρέσκειας για αθέτηση υποσχέσεων σχετικά με το Eurofighter και τα προγράμματα υποβρυχίων. Ο κ. Σχούλθαϊς ανέφερε πως έλαβε επίσης γνώση των πληροφοριών αυτών και επικοινώνησε με τον πολιτικό σύμβουλο της Καγκελαρίου, για να λάβει την απάντηση πως η ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για συνάντηση. Προσέθεσε επίσης πως οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην Πράγα.
Ο κ. Μάουτε παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα Eurofighter, τονίζοντας πως το μαχητικό εκπληρώνει τους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας. Υπογράμμισε συγκεκριμένα πως το Eurofighter:
Εξασφαλίσει την ελληνική εθνική κυριαρχία, προσφέροντας αεροπορική κυριαρχία και ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Υποστηρίζει την ελληνική στρατηγική ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και ΗΠΑ, διευρύνοντας το φάσμα προμηθευτών.
Αποτελεί καίριο βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής διαλειτουργικότητας, καθώς θα αποτελεί το κύριο μαχητικό των κύριων αεροπορικών δυνάμεων της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες.
Παγιώνει τους δεσμούς της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας.
Βρίσκεται στην αφετηρία της επιχειρησιακής ζωής του, οπότε εξασφαλίζει μακρόχρονη εφοδιαστική υποστήριξη και διατήρηση, καθώς και τεράστιες προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης, σε αντίθεση με ορισμένα ανταγωνιστικά αεροσκάφη.

Από τεχνική άποψη, ο κ. Μάουτε τόνισε πως το Eurofighter επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα και τη διατηρεί χωρίς μετάκαυση, με εξωτερικά φορτία. Τόνισε τέλος πως απολαμβάνει τον υψηλότερο ρυθμό παραγωγής μαχητικών διεθνώς, με 60 αεροσκάφη ετησίως. O k. Μάουτε επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεσσάρων κρατών-εταίρων για τα 236 αεροσκάφη του Tranche 3 εστιάζουν στην κατανομή τους σε δύο παρτίδες, με την αρχική να περιλαμβάνει 112 αεροσκάφη και να υπογράφεται σύντομα.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery