Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκική σφήνα στην ελληνοισραηλινή προσέγγιση με πρόσκληση στην Π.Α για την Anatolian Eagle (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)


Ιστορική χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα Vatan την πρόσκληση που πρόκειται να απευθύνει η τουρκική Αεροπορία στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) για την συμμετοχή της τελευταίας στην άσκηση Anatolian Eagle η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση του Ικονίου μεταξύ 13 και 24 Ιουνίου του 2011.

Η άσκηση συμπίπτει με τα 100 χρόνια της τουρκικής Αεροπορίας και θα εορταστεί δεόντως από τους Τούρκους που τόσο ενδιαφέρον αποδίδουν στην σημειολογία καλώντας πολλές άλλες αεροπορικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην Anatolian Eagle.

Η πρόσκληση αυτή παρουσιάζεται από την τουρκική εφημερίδα ως «δείγμα καλής θέλησης» αναφέροντας όμως τη συνεχιζόμενη ένταση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ της τουρκικής Αεροπορίας και της ΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στην άσκηση Anatolian Eagle δεν είχε συμμετάσχει η Αεροπορία του Ισραήλ, γεγονός που σχολιάστηκε έντονα λόγω της συνεχόμενης παρουσίας της ισραηλινής Αεροπορίας στην εν λόγω άσκηση για πολλά χρόνια.

Αφορμή για την μη συμμετοχής της ισραηλινής Αεροπορίας, ήταν η συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ. Εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, με στόχο στην διατήρηση του «κλίματος προσέγγισης» Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς η τελευταία να αναιρεί τις θέσεις της στο Αιγαίο (αλλά αυτό για αρκετούς δεν έχει πραγματικά σημασία).

Από την άλλη η Τουρκία προσπαθεί να εμβολίσει την ελληνοισραηλινή προσέγγιση χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει κάτι το σημαντικό στην Ελλάδα. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει θα είναι μία ευκαιρία για μερικές προπαγανδιστικού ενδιαφέροντος φωτογραφίες με τους Έλληνες Αεροπόρους, που αγωνίζονται κάθε μέρα στο Αιγαίο ενάντια σε αυτούς που τους προσκαλούν σε ένα επετειακό πανηγύρι της τουρκικής Αεροπορίας.


Δε τίθεται ζήτημα ελληνικής συμμετοχής στην “Anatolian Eagle”


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, στην άσκηση «Anatolian Eagle» που θα διεξαχθεί στην αεροπορική βάση Ικονίου το διάστημα 13-24 Ιουνίου 2011 δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει η Ελλάδα, διαψεύδοντας σχετικό δημοσίευμα της Cumhurriyet.Αντιθέτως, η πρόσκληση αφορά σε συνάντηση Αρχηγών των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών της Ευρώπης που θα διεξαχθεί από 1-3 Ιουνίου 2011 στην Κωνσταντινούπολη. Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πρόσκληση και αποδοχή από την Ελλάδα τέτοιας πρότασης θα ισοδυναμούσε με υπονόμευση της νέας σχέσης συνεργασίας που διαμορφώνεται ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας και το Ισραήλ.


Η τουρκική Αεροπορία δεν έχει καλέσει τελικά την Ελλάδα και την Κίνα στην Anatolian Eagle

Η τουρκική Αεροπορία ανακοίνωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ότι δεν έχει καλέσει τελικά την Ελλάδα και την Κίνα να συμμετάσχουν στην άσκηση Anatolian Eagle που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στην αεροπορική βάση του Ικονίου στην Τουρκία.

Η σχετική είδηση για την συμμετοχή των δύο χωρών στην άσκηση Anatolian Eagle είχε δημοσιευτεί πριν από μερικές ημέρες στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική πλευρά εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε αυτή.

Τελικά με την ανακοίνωση της τουρκικής Αεροπορίας ξεκαθαρίζεται το ζήτημα, ενώ πάλι με την ίδια ανακοίνωση δεν αποκλείεται η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνές αεροδιαστημικό συνέδριο που πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του 2011. Το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά με τη συμμετοχή 80 αεροπορικών δυνάμεων.


ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery