Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνικά F-16 θα μετασταθμεύσουν στο Ισραήλ

Οκτώ ιταλικά Tornado βρέθηκαν στο Ισραήλ, επιχειρώντας από την αεροπορική βάση Ovda, στα νότια της ερήμου Νεγκέβ, κοντά στο λιμάνι του Ειλάτ, ενώ είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε στο Ισραήλ και ελληνικά F-16. Οι πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν τα ελληνικά αεροσκάφη. Η μεταστάθμευση των ιταλών, ήλθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την άσκηση Vega 2010, οπότε δέκα ισραηλινά F-15D Improved Buz και F-16B επιχείρησαν για διάστημα δυο εβδομάδων από την βάση του Decimomannu στη Σαρδηνία.

Τα ιταλικά μαχητικά προέρχονταν από την 6η Πτέρυγα στην αεροπορική βάση Ghedi και την 50η Πτέρυγα στην Piacenza, όπου η τελευταία έστειλε τέσσερα από τα Tornado ECR του 155º Gruppo ETS.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται ιταλικά μαχητικά στο Ισραήλ, ενώ πρόταση για μεταστάθμευση αεροσκαφών και συνεκπαίδευση έγινε και προς την Πολεμική Αεροπορία και είναι πολύ πιθανό ότι μέσα στον ερχόμενο χειμώνα ελληνικά μαχητικά F-16 θα μετασταθμεύσουν στο Ισραήλ, αφού τόσο το ΓΕΕΘΑ, όσο και η Πολεμική Αεροπορία είναι θετικά διακείμενοι στο ζήτημα αυτό. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει την έγκρισή του και αναμένεται ο διακανονισμός των λεπτομερειών.

Πιθανότατα θα πρόκειται για μαχητικά από την Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης, ενώ υπάρχει σκέψη και για αποστολη EMP-145 Erieye.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery