Σε ενημερωτικό του σημείωμα το ΓΕΑ περιγράφει αναλυτικά την επιχείρηση των ελληνικών πυροσβεστικών και μεταγωγικών αεροσκαφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ελληνικά αεροσκάφη δόθηκε άδεια να πετάξουν επάνω από περιοχές που χαρακτηρίζονται "απόρρητες" και απαγορεύονται οι πτήσεις πολιτικών και φυσικά οποιουδήποτε ξένου αεροσκάφους.
Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19:30 ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΑ για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στο όρος Καρμέλ κοντά στην πόλη Χάιφα στο Ισραήλ.
Η αποστολή ανατέθηκε στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ) η οποία ανέλαβε να σχεδιάσει και να εκτελέσει την αποστολή έχοντας στη διάθεσή της τέσσερα αεροσκάφη CL-415.
Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την 113 ΠΜ και το αεροδρόμιο Μακεδονία στις 01:10 και μετά από ανεφοδιασμό στην Ρόδο προσγειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής ώρα 08:25 στην Αεροπορική Βάση Ramat David στο Ισραήλ.
Νωρίτερα, στις 23:35 απογειώθηκε από την 112 ΠΜ αεροσκάφος C-130 με προορισμό το αεροδρόμιο Μακεδονία για να παραλάβει και να μεταφέρει 16 Ιπταμένους (εφεδρικά πληρώματα), 10 Τεχνικούς και υλικά υποστήριξης των αεροσκαφών στο Ισραήλ. Το C-130 αναχώρησε από την 113 ΠΜ στις 01:51 και έφτασε στο Ισραήλ στις 04:50. Tο πρώτο ζευγάρι CL-415 ξεκίνησε την επιχείρηση κατάσβεσης στις 09:10. Την πρώτη ημέρα τα αεροσκάφη εκτέλεσαν οκτώ εξόδους από τις 09:10 έως 17:05.
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου η ελληνική δύναμη αεροσκαφών αυξήθηκε κατά ένα CL-415 το οποίο αφίχθη στο Ισραήλ από την 113 ΠΜ στις 23:13. Την ίδια ημέρα, αεροσκάφος C-130 μετέφερε από την 112 ΠΜ (Ελευσίνα) βοήθεια τριάντα έξι (36) πυροσβεστών για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης.
Έως και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, ημέρα όπου η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, είχαν εκτελεσθεί συνολικά είκοσι επτά (27) έξοδοι αεροπυρόσβεσης.
Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου όλα τα πληρώματα παρέμειναν σε ολοήμερη ετοιμότητα για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου οι αποστολές όλων των χωρών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης παραβρέθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας.
Μετά την εκδήλωση η Ελληνική αποστολή προσεκλήθη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου ο Μακαριότατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος Γ΄ τίμησε την 383 ΜΕΕΑ για την προσφορά της. Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στις 8 Δεκεμβρίου 2010.
Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο κοινοβούλιο: «Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο (στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούν το λάθος τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να καταβάλουν αποζημιώσεις. Για όσο καιρό αυτό δεν γίνεται, κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα κάνει ένα βήμα», ενώ ζήτησε επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς.
Οι ισραηλινές Αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν συγγνώμη.
ΚΥΡΙΑΚΉ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2010
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ανέρχονται πλέον σε 5 αεροσκάφη τύπου Canadair ενώ έχει αναχωρήσει για το Ισραήλ και ένα C-130, το οποίο μεταφέρει ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα της ΕΜΑΚ αποτελούμενη από 36 άτομα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 3 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2010
Tέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 Canadair έφτασαν σήμερα τα ξημερώματα στο Ισραήλ και συμμετέχουν ήδη στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή της Χάιφα. Τα αεροσκάφη που ανήκουν στην 383 ΜΕΕΑ (Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης) της 113 Πτέρυγας Μάχης, αναχώρησαν χθες το βράδυ από την Θεσσαλονίκη , συνοδευόμενα από ένα C-130 που μετέφερε τεχνικούς και εφεδρικά πληρώματα, ανεφοδιάστηκαν στη Λάρνακα και έφτασαν στο Ισραήλ πριν το πρώτο φως.
Ελληνικό CL-415 σήμερα το πρωί, κατά την προσγείωσή του στην αεροπορική Ramat David στο Ισραήλ
Πέρα από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα και την αξία της συνδρομής σε ένα άλλο κράτος σε περίοδο δοκιμασίας, είναι αναμφισβήτητη και η διπλωματική αξία της αποστολής, καθώς τα ελληνικά αεροσκάφη περιλαμβάνονται στις πρώτες ξένες δυνάμεις που προσέτρεξαν για βοήθεια στο Ισραήλ.
Και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία εκτός αντιπυρικής περιόδου και εν μέσω κάθε είδους περικοπών, οργάνωσε σε χρόνο ρεκόρ μια απαιτητική νυχτερινή αποστολή μεταστάθμευσης, σε άγνωστη περιοχή και με ενδιάμεσες στάσεις ανεφοδιασμού, προβάλλοντας έτσι το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και δίνοντας έτσι και μια έμπρακτη, αποστομωτική απάντηση σε κάτι κοιλαράδες που έχουν το θράσος να μιλούν για "αντιπαραγωγικότητα" - ας ρίξουν μια ματιά στην επόμενη φωτογραφία και ας σωπάσουν επιτέλους...