Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

3.677 έξοδοι μαχητικών ΝΑΤΟ κατά Λιβύης - 400 από Ελλάδα

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους μαχητικών αεροσκαφών στη Λιβύη αφότου παρέδωσαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου και έχουν εκτελέσει συνολικά οκτώ αποστολές SEAD εναντίον μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Αφότου το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων, τα συμμαχικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει 2.877 εξόδους, από τις οποίες οι 1.199 ήταν αποστολές κρούσης εδάφους. Από αυτές τις αποστολές το ένα 15% περίπου, δηλαδή περί τις 400 αποστολές μαχητικών διαφόρων κρατών, χρησιμοποίησαν το έδαφος της Ελλάδας ως βάση εξόρμησης!

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους αεροσκαφών για τη στήριξη της επιχείρησης "Ενοποιημένος Προστάτης" από την 1η Απριλίου, από τις οποίες περισσότερες από 150 ήταν αποστολές καταστροφής μονάδων αντιαεροπορικής άμυνας", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Ντάριν Τζέιμς σε ανακοίνωση του.

Οι αποστολές βομβαρδισμού περιλαμβάνουν επιδρομές με στόχο τον εντοπισμό πιθανών στόχων, αν και στην πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολύ μικρότερο αριθμό πληγμάτων.

Η Ουάσιγκτον, η οποία συντόνισε τις επιχειρήσεις κατά τις πρώτες ημέρες της συμμαχικής επέμβασης στη Λιβύη, μεταβίβασε τη διοίκηση στην Ατλαντική Συμμαχία στις αρχές του μήνα, και θα πραγματοποιεί κυρίως αποστολές υποστήριξης (ανεφοδιασμό, επιτήρηση, παρεμβολές).

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποίησαν ωστόσο, αρκετά πλήγματα από την 1η Απριλίου: την Δευτέρα, ένα F-16 έπληξε δύο θέσεις αεράμυνας κοντά στην Τρίπολη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Συνολικά, οκτώ επιδρομές SEAD πραγματοποιήθηκαν από τα αμερικανικά μαχητικά τον Απρίλιο. Η Γαλλία και η Βρετανία τις τελευταίες ημέρες έχουν πιέσει τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που πραγματοποιούν επεμβάσεις στη Λιβύη να εντείνουν τις προσπάθειές τους, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον δεύτερο μήνα της.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery