Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η ΕΑΒ ,τα τουρκικά F-16 και πως δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι!

Πριν από χρόνια είχε γίνει μεγάλη φασαρία,από την αποκάλυψη ότι κάποια εξαρτήματα των ελληνικών F-16 ,ήταν κατασκευασμένα στη Τουρκία και έφεραν την ένδειξη made in Turkey.

Κανένας μας δεν σκέφτηκε πως οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκανστο έπακρο τις αγορές F -16 που έκαναν,απαιτώντας και παίρνοντας τεχνογνωσία, "έστησαν" εργοστάσια και άρχισαν να παράγουν κατ΄ αποκλειστικότητα μέρη του αεροσκάφους,για όλες τις αεροποριες που τα χρησιμοποιούν. Μεταξυ αυτών και τα ελληνικά.

Με κάμποσα -πολλά- χρόνια καθηστέρηση η Ελλάδα κατάφερε μέσω της ΕΑΒ να πράξει ακριβώς το ίδιο.


Η ΕΑΒ είναι αποκλειστικός προμηθευτής (sole source) της Lockheed Martin στη συναρμολόγηση εξαρτημάτων, που αφορούν πωλήσεις του μαχητικού αεροσκάφους F-16 σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούν σχεδόν το 30% της ατράκτου του αεροσκάφους. Τα κομμάτια αυτά είναι:
• Engine access covers (θύρες προσιτότητας του κινητήρα)
• Air inlets (αεραγωγοί)
• Fuel tanks (δεξαμενές καυσίμων)
• Fuel side closure panels (πλευρικά πλαίσια δεξαμενών καυσίμων)
• Aft fuselage (οπίσθια άτρακτος του αεροσκάφους)

Τα παραπάνω εξαρτήματα προωθούνται στη συνέχεια στις γραμμές τελικής συναρμολόγησης του αεροσκάφους.

Η ΕΑΒ μέχρι σήμερα έχει συναρμολογήσει εξαρτήματα για F-16 που αφορούσαν παραγγελίες κρατών όπως το Πακιστάν, Ισραήλ, Χιλή, Ομάν, Πολωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δε τρέχουσα παραγωγή αφορά παραγγελίες Μαρόκου, Τουρκίας και Αιγύπτου.

Η ΕΑΒ με βάση την ισχύουσα Σύμβαση με τη Lockheed Martin, συναρμολογεί και παραδίδει στη Lockheed ex works ως μοναδικός προμηθευτής διεθνώς, τα παραπάνω εξαρτήματα. Τέλος, με ευθύνη μεταφοράς της Lockheed Martin αποστέλλονται:

• Στη γραμμή τελικής συναρμολόγησης της Lockheed Martin στο Fort Worth του Texas των ΗΠΑ, για τις παραγγελίες Μαρόκου και Αιγύπτου.
• Στην TAI (Turkish Aerospace Industry) για τις παραγγελίες της Τουρκίας έχοντας όλες τις απαραίτητες κατά το νόμο εγκρίσεις (export licenses).

Κανονικά θα έπρεπε να είμασταν μάλλον ευχαριστημένοι από την εξέλιξη της ΕΑΒ. Ωστόσο υπάρχουν και οι απόψεις ότι κακώς ,λέει δίνουμε εξαρτήματα στα αεροσκάφη των Τούρκων ,λες και αν το κάναμε θα καθηλώνονταν στο έδαφος. Τελικά είναι γεγονός,ότι με τίποτα δεν είμαστε ικανοποιημένοι.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery