Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

AEJPT και αεροπορική εκπαίδευση: Ο Α/ΓΕΑ σε συνάντηση για το κοινό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό


Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας, συμμετείχε στη σύσκεψη Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών (Air Chief’s Conference) και στη σύσκεψη του προγράμματος συνεργασίας Advanced European Jet Pilot Training (AEJPT) που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι την Κυριακή 19 και την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011.

Το πρόγραμμα AEJPT αφορά μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για την δημιουργία ενός συστήματος εκπαίδευσης που θα ικανοποιεί τα ΝΑΤΟϊκα στάνταρτ και θα αφορά πρώτιστα το προκεχωρημένο και επιχειρησιακό στάδιο εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για το AEJPT είναι η επιλογή μιας πλατφόρμας ενός κοινού εκπαιδευτικού αεροσκάφους μια επιλογή η οποία ακόμη βρίσκεται σε μετέωρη κατάσταση. Στο AEJPT μετέχουν εκτός της Ελλάδας, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η Ολλανδία, Γερμανία και Ελβετία.

Σε ότι αφορά τις δυνατότητες της ελληνικής συμμετοχής αυτές προδιαγράφονται ως ιδιαίτερα αισιόδοξες εξαιτίας των αναβαθμισμένων εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην 120ΠΜ. Αυτές αφορούν μεν το αρχικό και βασικό στάδιο εκπαίδευσης αλλά η δυνατότητα τόσο των αεροσκαφών T-6 Texan II όσο και των λοιπών κτιριακών και εγκαταστάσεων προσομοίωσης το έχουν αναδείξει ως ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα της Ευρώπης.

Ήδη στο κέντρο εκπαίδευσης T-6 εκπαιδεύονται Ιταλοί χειριστές. Συνολικά έχουν αποφοιτήσει 12 Ιταλοί ως ανθυποσμηναγοί ενώ μέχρι το τέλος του 2011 αναμένεται να αποφοιτήσουν ακόμη 7. Αντίστοιχα Έλληνες ανθυποσμηναγοί, τέσσερις στον αριθμό εκπαιδεύονται στην Ιταλία στα αεροσκάφη ΜΒ-339CD και μέχρι στιγμής έχουν αποφοιτήσει 8 συνολικά έλληνες χείριστες από το ιταλικό σχολείο. Στην Καλαμάτα και πιο συγκεκριμένα στην 364 ΜΕΑ βρίσκονται και τέσσερις Ιταλοί εκπαιδευτές οι οποίοι εκπαιδεύουν αντίστοιχα τόσο Έλληνες όσο και Ιταλούς χείριστες, ενώ στην Ιταλία βρίσκονται 3 Έλληνες εκπαιδευτές.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery