Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ

Η Θάσος θυμάται και τιμά την αυγή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας


Στην τελετή θα παραστούν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Φώτιος Κρεβάικας και ο Αρχηγός του Στόλου Υποναύαρχος Κωνσταντίνου Μαζαράκη




Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θάσου, αλλά και εκατό χρόνων από τη γένεση της Ναυτικής Αεροπορίας, της οποίας το νησί της Θάσου έπαιξε κορυφαίο ρόλο, λόγω του αεροδρομίου του Πρίνου, ο Δήμος Θάσου και η ΔΗΚΕΘ διοργανώνουν την Κυριακή 24 Ιουνίου την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων αεροπόρων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σκάλα Πρίνου.
Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος  Φώτιος Κρεβάικας και ο Αρχηγός Στόλου Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης. Στο λιμάνι του Πρίνου θα καταπλεύσει επίσης η πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού Κ/Φ ΚΑΣΟΣ (Ρ 57)

Η σπουδαιότητα του αεροδρομίου Πρίνου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο                                            

Η ιστορία του αεροδρομίου Πρίνου ξεκινά το 1916, όταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάζεται το δεύτερο κατά σειρά μετά το Μούδρο της Λήμνου αεροδρόμιο των συμμάχων κατά των Γερμανών.
Στόχος της δημιουργίας του (το οποίο ήταν χωροθετημένο σε όλη την περιοχή της βάλτας του Πρίνου - σημερινό δασύλλιο) ήταν η παρεμπόδιση έως και η ακύρωση της αναχαιτιστικής γραμμής των Γερμανών που πετούσαν  από τη γερμανοβουλγαρική βάση στη Δράμα, και τη γερμανοτουρκική βάση στα Δαρδανέλλια.

Ανάμεσα σε Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς και Νεοζηλανδούς με τα 48 αεροπλάνα που βρίσκονταν στη βάση του Πρίνου επιχειρούν και οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι της νεοσύστατης τότε ναυτικής αεροπορίας.
Από το αεροδρόμιο του Καζαβητίου (όπως ονομαζόταν) επιχειρούσαν 18 έλληνες χειριστές και συγκεκριμένα οι :
1. Αργυρόπουλος Δ.
2. Λάζαρης Β.
3. Χάμπας Σ.
4.Σκουφόπουλος Κ.
5. Γεωργακόπουλος
6. Μελετόπουλος Λ.
7. Γουδής Α.
8. Πάγκαλος Ε.
9. Βιτάλης Α.
10. Δέσποτας Ν.
11. Κακουριώτης Γ.
12. Γέροντας Π.
13. Κοττάκης Ι.
14. Χρυσούλης
15. Δούμης
16. Ζάκκας
17. Γεωργαλής
18. Αναγνώστου Κ.

Σημαντικό σημείο αναφοράς και διατήρησης της ιστορικής μνήμης αποτελεί το μνημείο ελλήνων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που στήθηκε τον Απρίλιο του 1957 μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Πρίνου και φέρει στην πλάκα του τα ονόματα εννέα ελλήνων αεροπόρων.

Το μνημείο στήθηκε από το πολεμικό ναυτικό και τους τοπικούς φορείς όπου και βρίσκονται τα οστά των νεκρών αεροπόρων που περισυλλέχθηκαν από τον επιζώντα ναύτη Σουρή.
Τα τελευταία χρόνια παρέμενε ωστόσο, εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο σε αφανές σημείο στην Σκάλα του Πρίνου.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου ο Δήμος Θάσου εγκαινιάζει την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου με ένα μνημείο από θασίτικο άσπρο μάρμαρο ισάξιο της ιστορίας και της σημασίας του.

Για τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στην τελετή θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Καβάλας φεριμπότ για τον Πρίνο, στις 08.45 το πρωί της Κυριακής, και λίγο αργότερα θα αποπλεύσει η πυραυλακάτος  Κ/Φ ΚΑΣΟΣ (Ρ 57) από τον Λιμένα Καβάλας
για τον Πρίνο Θάσου.
Από τις 11.30 θα ξεκινήσει η τελετή με ομιλίες και προγραμματισμένη ώρα αποκάλυψης του μνημείου το μεσημέρι. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Καλογερικό του Λιμένα, όπου θα γίνουν ομιλίες και βραβεύσεις.  
Να σημειωθεί ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Kavala Air Show» που φέτος θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου στην Καβάλα.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery