Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ισραηλινή απόφαση για Μ-346 με ελληνικό αντίκτυπο


Μια σημαντική απόφαση που είναι πιθανό να επιηρεάσει και μια αντίστοιχη ελληνική προμήθεια αεροσκαφών, έλαβε ο ισραηινο ΚΥΣΕΑ: Τη συμφωνία προμήθειας εκπαιδευτικών αεροσκαφών M-346 από την ιταλική Aermacchi. Το αροσκάφος είναι υποψήφιο και στον ελληνικό διαγωνισμό, όποτε αι αν αυτός ξεκινήσει για το ΝΑΠΕΕ (αεροσκάφος προκεχωρημένης εκπαίδευσης) και ανταγωνιστής του στο Ισραήλ ήταν το αμερικανο-κορεατικό Τ-50.



Μόνο που στην Ελλάδα εκτός από το ιταλικό Μ-346 Master είναι υποψήφιο και το ρωσικό "αδελφάκι" του το Yak-130 το οποίο είναι σαφώς περισσότερο εξελιγμένο επιχειρησικά αφού έχει πιστοποιηθεί με πλήρες οπλικό φορτίο. Το Μ-346/Υak-130 είναι προϊόν συνεργασίας Ρωσίας και Ιταλίας, με την ρωσική εταιρεία να βάζει τον σχεδιασμό και τους ιταλούς τα ηλεκτρονικά.

Οι Ρώσοι το προσφέρουν και με δυτικά ηλεκτρονικά ακριβώς στη μισή τιμή (περί τα 13 εκατ. ευρώ) από αυτά που το προσφέρουν οι Ιταλοί. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ για κοινά προγράμματα αεροπορικής εκπαίδευσης. Το πιο φυσιολογικό είναι να επιλεγεί και για την Ελλάδα το Yak-130: Ίσιο αεροσκάφος με το Μ-346 και στην μισή τιμή...

Τα ισραηλινά αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2014 και θα αντικαταστήσουν τα A-4 Skyhawk, που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως προκεχωρημένα εκπαιδευτικά, έχοντας ήδη συμμετέχει στους πολέμους από το 1973 και μετά.

Πηγή: defencenet.gr

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery