Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Φεύγει το Eurofighter από την Ελλάδα - Έκλεισαν τα γραφεία τους!


Με μια απόφαση που πρακτικά καταδεικνύει το τέλος μιας υπερδεκαετούς προσπάθειας η κοινοπραξία Eurofighter GmbH ανακοίνωσε πριν από λίγο την παύση λειτουργίας του  γραφείου Eurofighter Αθηνών από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Το Eurofighter είχε επιλεγεί ως το νέο μαχητικό της ΠΑ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τον Απρίλιο του 1999, αλλά η απόφαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε.



Το γεγονός αυτό καταδεικνύει επιπρόσθετα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις στο πρόγραμμα του ΝΜΑ για την ΠΑ τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας πρακτικά το δρόμο ανοικτό στους Αμερικανούς οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να πουλήσουν έστω και μετά από 5 χρόνια.

Πάντως και σε ότι αφορά τις διεθνή του προοπτική το Εurofighter έχει υποστεί πλήγματα με τελευταίο από αυτά την απόφαση του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας να επιλέξει το F-35 ως το νέο μαχητικό της Αεροπορίας του.

Παρακάτω παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του γραφείου Eutofighter Αθηνών όπου γνωστοποιείται η παύση λειτουργίας του:

«Ως επικεφαλής του Γραφείου Eurofighter Αθηνών της European Aeronautic Defence & Space Company (EADS Deutschland GmbH) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από 1η Ιανουαρίου 2012 παύει η λειτουργία του Γραφείου.

Η παύση λειτουργίας του Γραφείου στην Αθήνα μετά από 13 συνεχή χρόνια βασίζεται σε απόφαση της μητρικής CASSIDIAN η οποία, ως εταιρεία της EADS και ως μέλος της κοινοπραξίας Eurofighter GmbH, έχει και την ευθύνη για το πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μέσα στο πλαίσιο περικοπών της εταιρείας που επιβλήθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση και ειδικότερα από τις μεγάλες μειώσεις που έχουν σημειωθεί στα κονδύλια εξοπλισμών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ανεξαρτήτως πάντως της αποφάσεως αυτής σημειώνουμε ότι το Eurofighter έχει αποδειχθεί ως η αξιόπιστη επιχειρησιακή και οικονομική Ευρωπαϊκή επιλογή που θα αποτελέσει για τα επόμενα 25-30 χρόνια τη ραχοκοκαλιά των Πολεμικών Αεροποριών της Βρετανίας, Γερμανίας, Ισπανίας και Ιταλίας. 'Ηδη στις Αεροπορίες αυτές έχουν προστεθεί και αυτές της Αυστρίας και της Σαουδικής Αραβίας και αναμένεται λίαν συντόμως να προστεθούν και άλλες.

Με παραγγελίες που υπερβαίνουν τα 700 αεροσκάφη από τα οποία έχουν παραδοθεί πάνω από 300 και με περισσότερες από 150.000 ώρες πτήσης (μέρος αυτών και στις πρόσφατες επιχειρήσεις της Λιβύης) το Ευρωπαϊκό αυτό αεροσκάφος έχει επιβληθεί στη διεθνή αρένα ως το σύγχρονο μαχητικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όλο το φάσμα των αεροπορικών αποστολών.

'Ετσι η καθυστέρηση λήψης της τελικής αποφάσεως εκ μέρους της Ελλάδος να καταστεί ισότιμο μέλος του πετυχημένου αυτού Ευρωπαϊκού προγράμματος που επιβλήθηκε αποκλειστικά από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας εκτιμάται ότι θα διακοπεί ευθύς ως τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Με τις σκέψεις αυτές οι εταίροι της κοινοπραξίας του Eurofighter θα συνεχίσουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και θα βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα να ανταποκριθούν στα αιτήματα που θα υποβληθούν στο χρόνο που θα επιλέξει η Ελληνική κυβέρνηση.

Προσβλέποντας σε μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το συντομότερο δυνατόν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία μας και να σας ευχηθούμε Καλά Χριστούγεννα και μία Καλή και Ειρηνική Νέα Χρονιά»

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery