Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

C-27 Spartan, προβλήματα χωρίς τέλος


Παραγγείλαμε και πληρώσαμε σχεδόν εξ ολοκλήρου 12 μεταγωγικά αεροσκάφη C 27. Παραλάβαμε οκτώ. Μετά βίας πετάνε δύο.  Η ιστορία των μεταγωγικών αεροσκαφών που αγόρασε η Ελλάδα το 2003 εξελίσσεται σε μια υπόθεση που σίγουρα θα πρέπει επιτέλους να απασχολήσει σοβαρά και αποτελεσματικά την ηγεσία του ΥΕΘΑ και ίσως όχι μόνο αυτή.Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει σοβαρότατο πρόβλημα διαθεσιμότητας του τύπου C.27 που αγοράσαμε από την κοινοπραξία Alenia-Lockheed Martin το 2003. Αιτία εκτός από τα πολλά τεχνικά προβλήματα και η απουσία συμφωνίας τεχνικής υποστήριξης.

Οι Ιταλοί πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για να μην παραλάβουμε τα υπόλοιπα τέσσσερα και σε αντάλλαγμα να μας δώσουν κάποια χρήματα -περίπου 100 εκατομμύρια- χωρίς όμως να διασφαλίζουν ότι θα γίνουν όλα τα C.27 αξιόπλοα, Γι΄ αυτό τ΄ αγοράσαμε!

Τα αεροσκάφη τ΄ αγοράσαμε το 2003 περίπου 20 εκατ. δολ. το ένα, ενώ η τιμή τους σήμερα , ανέρχεται σε 53,3 εκατ. δολ. το ένα. Με λίγα λόγια οι Ιταλοί θα μας δώσουν εμάς πίσω την προκαταβολή που έχουμε δώσει περίπου 40 εκατ. δολ. και θα πουλήσουν τα αεροπλάνα αυτά σε τρίτους, κερδίζοντας πάνω απο 100 εκατ. δολάρια!

Όμως το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σ΄ ότι αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη που ήταν υποχρεωμένοι να υλοποιήσουν οι Ιταλοί που μέχρι πρόσφατα είχαν μείνει στο 15%.

Αυτό το θέμα προσπαθούν να το κλείσουν με την κατασκευή ενός υποστέγου στην Ελευσίνα ,το οποίο θα καλύψει ανάγκες του μεταφερόμενου εκεί ΚΕΑ. Πόσο το κοστολογούν; 35.000.000 ευρώ!
όσοι έχουν ακούσει το κόστος μένουν με το στόμα ανοιχτό.

Να θυμήσουμε ότι ο αξιωματικός που είχε επιλεγεί για να αντικαταστήσει συνάδελφό του στην επιτροπή που διαπραγματεύεται την υπόθεση των αεροσκαφών με τους Ιταλούς, υπέβαλε τη παραίτησή του, πριν καν αναλάβει καθήκοντα!

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery