Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Διαθεσιμότητα C-27J της ΠΑ: 12,5%!


Ένα-ένα, τα υπό εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο «βωμό» εξοικονόμησης χρημάτων, λόγω της επέσχυντης κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παραιτηθεί από την αγορά των τεσσάρων από τα συνολικά δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Alenia C-27J της ιταλικής εταιρίας Alenia, όπως αναμένονταν. Αυτό γίνεται για να εξοικονομηθούν από τον σχετικό προϋπολογισμό του προγράμματος περί τα 58 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα παρήγγειλε 12 C-27J από την αμερικανο-ιταλική εταιρεία Alenia και Lockheed Martin Tactical Transport Systems (LMATTS) τον Ιανουάριο του 2003. Είχαν κοστίσει συνολικά 272,72 εκατομμύρια. Το πρώτο αεροσκάφος παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2005.



Χθες το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), η ελληνική κυβέρνηση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αγορά των τελευταίων 4 από τα 12 μεταγωγικά που παρήγγειλε το 2003. Μέρος του ποσού που έχει δεσμευθεί για τη συναλλαγή, είναι να μεταβιβαστεί για να αγοραστούν μερικά ανταλλακτικά για τα υφιστάμενα αεροσκάφη και για εργασίες συντήρησης. Η εξοικονόμηση του ποσού από τον σχετικό προϋπολογισμό εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει ήδη οκτώ C-27, τα οποία από την αρχή παρουσίασαν πολλά προβλήματα, τα αεροσκάφη πλήττονται από συχνές βλάβες. Μόνο ένα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές – δύο, από αυτά είναι πλήρως λειτουργικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, μία μονάδα είναι πάντα λειτουργική. Σύμφωνα με τον Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκης, ο στόχος είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας του στόλου έως και 80%. Σημερινό ποσοστό διαθεσιμότητας: 12,5%!

Η χθεσινή απόφαση ήταν το αποτέλεσμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να επιβάλλει σημαντικές εξοικονομήσεις στον δημόσιο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δαπανών. Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης νέους κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, με βάση τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery