Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Επιτέλους αποδεσμεύονται F-16C/D Block-30++ της USAF για την Πολεμική Αεροπορία το 2013


Mια καλή ευκαιρία ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας, σε εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο διάστημα προκειμένου να εξισορροπηθεί τουλάχιστον σε επίπεδο αριθμών η τουρκική αεροπορική υπεροχή που εντάθηκε με την προμήθεια των 30 F-16 Block 50+: Η αμερικανική Αεροπορία αποσύρει μια Μοίρα μαχητικά F-16C/D Block 30 μέσα στο 2013.



Η αρμόδια επιτροπή έγκρισης αμυντικών δαπανών πρότεινε δραστικές περικοπές στο στόλο μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών της USAF στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Μοίρα των F-16C/D Block 30.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αιτηθεί F-16 από την USAF και ειδικά της έκδοσης "D". Το ενδιαφέρον της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο καθώς εδώ και αρκετά χρόνια η ΠΑ βρισκόταν σε διαδικασία αναμονής αποδέσμευσης μαχητικών αυτού του τύπου προκειμένου να συμπληρώσει το στόλο των διθέσιων F-16D Block 30 από τα οποία έχουν απομείνει 4 έπειτα από απώλειες που απομείωσαν την δυνατότητα εκπαίδευσης χειριστών.

Στην παρούσα φάση όμως οι συσχετισμοί είναι τελείως διαφορετικοί καθώς η ΠΑ έχει να καλύψει όχι μόνο έλλειμμα σε διθέσια εκπαιδευτικά αλλά και σε μαχητικά πρώτης γραμμής καθώς τα A-7E Corsair έχει αποφασιστεί να αποσυρθούν σταδιακά αφήνοντας πίσω τους μια «τρύπα» 30 μαχητικών.

Τα F-16Block 30/32 της USAF μπορεί να είναι αεροσκάφη που έχουν στη πλάτη τους 20-25 χρόνια υπηρεσίας αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τα Block-30 της ΠΑ από πλευράς ικανοτήτων.

Έχουν δεχτεί συνεχείς δομικές αναβαθμίσεις και εξοπλισμό συστημάτων (χαρακτηρίζονται ως Block 30++) σε σημείο που να θεωρούνται από πολλές απόψεις ιδίων δυνατοτήτων των Block 52+ Advanced

Συγκεκριμένα είναι τα μοναδικά F-16 σε υπηρεσία στην USAF με ικανότητα απεικόνισης κινητού χάρτη, διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας AN/ALQ-213, καθώς και αναβαθμισμένο σύστημα ναυτιλίας Embedded GPS/INS (EGI) με γυροσκόπια λέιζερ. Σε συνδυασμό με την ικανότητα μεταφοράς του ατρακτηδίου σκόπευσης LITENING, τα καθιστούν ικανά να χρησιμοποιήσουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά Joint Direct Attack Munition (JDAM) και άλλα όπλα που μόνο τα F-16 Block 52+ Advanced μπορούν να μεταφέρουν στο στόλο της ΠΑ.

Η μονάδα που προτείνεται να διακόψει τη λειτουργία της και να αποσύρει τα μαχητικά που χρησιμοποιεί είναι η 132 Πτέρυγα (FW)  με έδρα το αεροδρόμιο Des Moine στην Άιοβα των ΗΠΑ

Μάλιστα τα Block 30++ της 132FW ήταν τα πρώτα Fighting Falcon της USAF που χρησιμοποίησαν επιχειρησιακά τις βόμβες GBU-38 στο Αφγανιστάν.

Σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι περικοπές σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους 12-24 μήνες θα καταστεί πλεονάζουσα μια Μοίρα πρώτης γραμμής με F-16C/D Block 30 τα οποία είτε θα τεθούν σε αποθήκευση είτε θα είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση σε συμμαχικές χώρες.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery