Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Έφυγε από την ζωή ο Μανώλης Παπαδημητρόπουλος
Ετος 1953. Υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο Παναγιώτης Κανελόπουλος. Αρχηγός του ΓΕΑ είναι ο Αντιπτέραχος Εμμανουήλ Κελαϊδής.


 Η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας όπως λέγοταν τότε βρικόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο εφοδιασμός της με αεριωθούμενα συνεχίζεται εντατικά. Αν και την προηγούμενη χρονιά ο Eisenhower, ως Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ που ήταν πριν εκλέγει Πρόεδρος είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του ως προς το αν η Ελλάδα μπορούσε να αποκτήσει σύγχρονη Αεροπορία. Πρώτη Μοίρα που παρέλαβε αεριωθούμενα κι έγινε ετοιμοπόλεμη ήταν η 337 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού.
Εδρα της, απο τον Νοέμβριο του 1952, η Αεροπορική Βάση Λαρίσης ή 110 Πτέρυγα Μάχης όπως μετονομάσθηκε τον Ιανουάριο του 1953. Διοικητής της ο επισμηναγός Κωσταντίνος Κόκκας. Ανθρωπος ανήσυχος, δημιουργικός, μεθοδικός εκτός συμβατικών πλαισίων, με τεράστια θέληση και με θάρος. Τον Μάρτιο του 1953 καλεί στο γραφείο του τον υποσμηναγό Γιάννη Στυλιανάκη, τον ανθυποσμηναγό Δημήτρη Δαμάσκο και τον ανθυποσμηναγό Μανώλη Παπαδημητρόπουλο.
Τους ανακοινώνει τον λόγο που κλήθηκαν.  Την Ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι αντισμήναρχος Κ. Κόκκας, σμηναγός Ι. Στυλιανάκης, υποσμηναγός Ε. Πανουτσόπουλος, ανθυποσμηναγός Ι. Λυμπουτσάκη και ο αιμνιστος ανθυποσμηναγός Ε. Παπαδημητρόπουλος. Ολοι τους ήσαν της 337 Μ.Δ.Β. Ο Μανώλης Παπαδήμητροπουλος τίμησε επάξια την  θέση του στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΟΓΑ και γενικός με το έργο του στην Π.Α. Δυστυχώς η τελευταία του πτήση ήταν σήμερα, με τελικό προορισμό τους Ελληνικούς ουρανούς που τόσο αγαπούσε. Ένας ακόμη άσσος από το πρώτο ακροβατικό σμήνος ξεκίνησε για την γειτονιά τον συναδέλφων, ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.  

Το τελευταίο αντίο θα ειπωθεί στο νεκροταφείο του Χαλανδρίου, αύριο Δεύτερα στις 15:30. μ.μ.


ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery