Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ελληνικά μαχητικά στην ΖΑΠ της Λιβύης αν εμπλακεί το ΝΑΤΟ

Αν αποφασιστεί εμπλοκή του ΝΑΤΟ, μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. και σκάφη του Π.Ν. θα επιτηρούν την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας μετά την έξοδό του από το γραφείο του Ε.Βενιζέλου και αυτό ήταν (;) και το βασικό σημείο τριβής στην σημερινή συζήτηση τους. Πρόκειται για μία "διαφορετική εκτίμηση του επιπέδου αντίδρασης" ανέφερε πηγή του υπουργού Εξωτερικών σε ότι αφορά την ενδοκυβερνητική διαφωνία δράσης και αντίδρασης στην λιβυκή κρίση, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Φ.Δέλαβέκουρας αρνήθηκε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε απόκλιση απόψεων μεταξύ τους..

Επισήμως ανακοινώθηκε ότι "Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής εθνικής άμυνας, ιδίως η κρίση στη Λιβύη υπό το φως της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εξ. κ. Ιωάννης Ζέππος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος".

Ο Δ.Δρούτσας προχώρησε σε δηλώσεις ότι "Αν το ΝΑΤΟ αποφασίσει εμπλοκή η Ελλάδα θα συμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις". Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν διευκολύνσεις κατά περίπτωση στα κράτη που θα εμπλακούν στην Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων που σε πρώτη φάση φαίνεται ότι θα είναι η Γαλλία, η Βρετανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και ίσως η Ολλανδία και το Βέλγιο. Δηλαδή διευκολύνσεις σε αεροδρόμια, σε αποστολές SAR κλπ.

Έτσι ή αλλιώς οι αεροπορικές δυνάμεις των ανωτέρω χωρών κατά την εκτίμηση του defencenet.gr δεν επαρκούν για να έχουν αποτέλεσμα σε ότι αφορά προσβολές εδάφους και επηρεασμού των χερσαίων επιχειρήσεων. Οι Αγγλογάλλοι και οι λοιποί χωρίς τις ΗΠΑ, πολύ-πολύ δύσκολα θα έχουν αποτελέσματα. Οι αεροπορικές τους δυνάμεις απλά δεν επαρκούν για μια τέτοια αποστολή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, γενικά εκτιμά ότι ότι "η ελληνική συμμετοχή θα πρέπει να περιοριστεί στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, πάντα εντός του πλαισίου των συμμαχικών μας υποχρεώσεων" και πολύ ορθά. Απλώς δεν αφορά την Ελλάδα αυτό που γίνεται, για τον λόγο ότι η Ελλάδα δεν έχει λαμβάνειν από την μετακανταφική μοιρασιά...

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery