Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

WikiLeaks: To σύστημα αυτοπροστασίας των ελληνικών F-16 και ο φόβος των ΗΠΑ για προμήθεια Eurofighter

Ένα από τα θέματα που φαίνεται να απασχολεί την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Ελλάδας και η προώθηση αμερικανικών εταιρειών.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν το τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 με διαβάθμιση “εμπιστετικό” που περιγράφει την δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Daniel Speckhard με θέμα το ζήτημα του συστήματος αυτοπροστασίας ΑSPIS των 60 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Βlock52+ της Πολεμικής Αεροπορίας (Πρόγραμμα Peace Xenia III).

Στο τηλεγράφημα φαίνεται η ανησυχία του Αμερικανού πρέσβη για δημοσιεύματα της εποχής που φέρουν την κυβέρνηση κοντά σε μία νέα προμήθεια Ευρωπαϊκών – αντί αμερικανικών – μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και το σχόλιο του ίδιου που σημειώνει ότι η διένεξη αυτή μεταξύ Reytheon και υπουργείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική πλευρά και ως δικαιολογία για αγορά Eurofighter. Ο υπουργός παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχουν το σύστημα αυτοπροστασίας στο Peace Xenia III F-16 και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», γράφει ο Speckhard σημειώνοντας δίπλα σε παρένθεση, ότι το πρόβλημα προέκυψε λόγω παγωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Raytheon και του ελληνικού υπουργείο Άμυνας, κι έτσι «κανένα από τα αεροσκάφη δεν έχει εγκατεστημένο το σύστημα αυτοπροστασίας».

Ένα μήνα αργότερα, ο Βενιζέλος επισκέπτεται ξανά τον Αμερικανό πρέσβη για το ίδιο θέμα. Στο τηλεγράφημα που έπεται της συνάντησης, ο Βενιζέλος φαίνεται να επαναλαμβάνει στον πρέσβη ότι το φταίξιμο είναι της αμερικανικής εταιρεία Raytheon, αλλά αυτή τη φορά ζητά και την βοήθειά του προς επίλυση της διαφοράς. Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης ρωτά τον Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει την αγορά αεροσκαφών Eurofighter για να καλύψει τις ανάγκες σε μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς. «Μην ακούτε αυτά που γράφονται γιατί είναι ανακριβή» απαντά ο Βενιζέλος στον Σπέκχαρντ, διαβεβαιώνοντας τον ότι δεν έχει πάρει «καμία απόφαση ακόμα». Ο πρέσβης κλείνει το τηλεγράφημα με ένα προσωπικό σχόλιο. «Η συναλλαγή μεταξύ της Raytheon και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι απευθείας εμπορική και όχι διακρατική», έτσι, συνεχίζει ο πρέσβης.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery