Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Δεν απέκλεισε τη χρήση της ΑΒ Καλαμάτας από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ο E.Βενιζέλος

ε δηλώσεις προχώρησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Προέδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γ. Καρατζαφέρης, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο ΥΠΕΘΑ αναφορικά με την ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την κατάσταση στη Λιβύη. Σε ερώτηση πάντως ο Ε. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ ακόμη και στην ΑΒ της Καλαμάτας, λέγοντας χαρακτηριστικά

«Τώρα που αναπτύσσεται η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση θα εξετάσουμε και άλλα αιτήματα, μέσα στο πέπλο αυτό το ΝΑΤΟϊκό, τα οποία θα τα αξιολογήσουμε πάντα με κριτήριο το Ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάντα στο πλαίσιο του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος».

Το σύνολο των δηλώσεων των δύο ανδρών παρατίθενται αμέσως μετά:

Ευ. Βενιζέλος: Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που έχει ως αντικείμενό της την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη, ενημέρωσα σήμερα κατ’ ιδίαν τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου και επί του χάρτου.

Όπως είναι γνωστό, έχουν εκδοθεί πλέον όλες οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή δύο ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις -και το εμπάργκο όπλων και η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων- με όλα τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και για την ανάπτυξη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

Παρότι έχουν ληφθεί αυτές οι νέες πρόσφατες αποφάσεις, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής. Η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά τον τρόπο που είπαμε, χωρίς δηλαδή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο με τη φρεγάτα, με το ιπτάμενο ραντάρ και με το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης αν χρειαστεί. Και ήδη η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» έχει αναλάβει αποστολή, στο πλαίσιο των εντολών που δίνει ο Ιταλός τακτικός διοικητής, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο όπλων.

Βεβαίως, όλα αυτά τα βλέπουμε να εξελίσσονται ειδησεογραφικά. Καθημερινά αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων στο πεδίο, η λύση θα είναι όμως πολιτική, η λύση θα είναι διπλωματική. Ποτέ μία λύση δεν είναι στρατιωτική. Και γι’ αυτό εμείς πάντοτε στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη μιας οριστικής, βιώσιμης λύσης, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμα των πολιτών της Λιβύης να εκφράζουν τη βούλησή τους και να καθορίζουν δημοκρατικά την τύχη της χώρας τους.


ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery