Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αναβαθμίσεις αμερικανικών F-16 made in Greece στην Τανάγρα!


Το τελευταίο δομικά αναβαθμισμένο αεροσκάφος F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) παρέδωσε χθες η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) σε εκδηλωση που εγινε στις εγκαταστασεις της στην Ταναγρα παρουσια και αμερικανων αξιωματουχων. Με την παραδοση και αυτου του F-16 συμπληρωθηκε ο αριθμος των 74 μαχητικων αυτου του τυπου της USAF Ευρωπης, που εκαναν δομική και ηλεκτρονική αναβάθμιση στην ελληνικη κρατικη βιομηχανια.

Η σύμβαση υπεγράφη τον Απρίλιο του 2007 και οπως λενε στελεχη της ΕΑΒ, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που πέτυχε η κρατικη εταιρια, διότι πέραν της διεθνούς αναγνώρισης, ''ανέπτυξε σημαντική τεχνογνωσία και πρόσθετες υποδομές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της για την ανάληψη παρόμοιων έργων σε μία τεράστια παγκόσμια αγορά περισσοτέρων των 4000 αεροσκαφών F-16''.Μαλιστα δεν κρυβουν οτι εχουν ηδη ξεκινησει συζητησεις για αναλογα προγραμματα.

Τα στελεχη της ΕΑΒ υποστηριζουν οτι στο ολο προγραμμα σημαντική ήταν η συμβολή της αμερικανικης Lockheed Martin η οποία της προσέφερε υποστήριξη, ενω, οπως λενε, χρηματοδότησε την ανέγερση του Εργοστασίου Ξηρού Αποχρωματισμού – τη μεγαλύτερη από τις επενδύσεις, που έγιναν με την ευκαιρία αυτού του έργου. Μαλιστα λενε οτι αυτο το εργο μπορει να ενισχύσει τις δυνατότητες της εταιρείας στην ανάληψη και αλλων παρομοιων εργασιων στο μελλον, ενω οπως αναφερουν συνδυάζει επισης την τεχνολογία ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με την αυξημένη παραγωγικότητα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος στην ομιλια του, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε «….Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, που με την εμπειρία, τις εξειδικευμένες ικανότητες, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο έργο σας, συντελέσατε καταλυτικά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη''. Ενω για την σύμβαση ανάληψης του προγράμματος Common Configuration Implementation Program( CCIP/ FALCON STAR) τονισε οτι ''αυτή έφερε την ΕΑΒ στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν υποβάλει προσφορές, διεκδικώντας το έργο…».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah), Colonel Dan Gordon, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «…. Οι τροποποιήσεις FALCON/STAR τις οποίες αναλάβατε, εξασφαλίζουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο του αεροσκάφους…..». Επίσης αναφέρθηκε στην απόδοση της ΕΑΒ, δηλώνοντας ότι «….Η δέσμευσή σας απέναντι στον πελάτη ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τροποποίησης, αλλά πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα δεχθήκατε επιπρόσθετο φόρτο και επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των τροποποιήσεων. Η ευελιξία σας στον επαναπροσδιορισμό του δυναμικού και του σχεδιασμού παραγωγής εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος ….».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας (ODC) Lt. Col. Thomas Moffat, ο Αεροπορικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας Col. Michael Sneeder, εκπρόσωποι της Διοίκησης Αμυντικών Συμβάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Διοικητή της Διοίκησης Νότιας Ευρώπης κ. Col. Kenneth Tarcza, στελέχη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah) με επικεφαλής τoν Col. Dan Gordon, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρίας Lockheed Martin Aeronautics.


ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery