Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ατύχημα F-16: Ένα ρουλεμάν παραλίγο να φέρει την καταστροφή


Ανακοίνωση Π.Α (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2011, σε διθέσιο αεροσκάφος F-16D της 116ΠΜ/335Μ κατά τη διάρκεια της απογείωσης για εκπαιδευτική αποστολή, σημειώθηκε απώλεια του τροχού από το ριναίο σκέλος.

Το αεροσκάφος δεν αντιμετώπισε άλλο πρόβλημα και προσγειώθηκε ασφαλώς στην 116ΠΜ/Αεροδρόμιο Αράξου.

Η αρμόδια επιτροπή διεξάγει έρευνα για τα αίτια του περιστατικού.

-----------------------------------------------------------------------------------

Ένα ελαττωματικό ρουλεμάν φαίνεται ότι ήταν η αιτία αποκόλλησης του τροχου στο μαχητικό F-16D της 335 Μοίρας στην 115 Π.Μ. στον Άραξο στο σημερινό ατύχημα.
Η θραύση του ρουλεμάν προκάλεσε σπάσιμο των βιδών που "δένουν" τον τροχό με τον άξονα.

Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του F-16D Adv. στην 116ΠΜ δεν έγινε χρήση του άγκιστρου ανάσχεσης, ούτε ανάπτυξη του αλεξιπτώτου πέδησης του ίδιου του αεροσκάφους.
Θρίλερ στον Άραξο με την αποκόλληση του ριναίου τροχού από διθέσιο μαχητικό κρούσης F-16D Adv. Το αεροσκάφος στις 11.06 επιχείρησε να απογειωθεί όταν ο τροχός ... αποκολλήθηκε (!) και έφυγε τελείως από την θέση του. Οι πιλότοι αμέσως αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και ξεκίνησαν διαδικασία προσγείωσης αφού ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ξεκίνησαν την προσγείωση και όλοι στη βάση κρατούσαν την αναπνoή τους γιατί είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο αεροδυναμικά να προσγειωθεί αεροσκάφος χωρίς τον ριναίο τροχό.

Τελικά ο πιλότος του κατάφερε να κάνει αεροδυναμική πέδηση και να προσγειωθεί με τους δύο τροχούς μέχρι που η ταχύητα στην προσγείωση ελλατώθηκε τόσο ώστε το ριναίο σκέλος να αντέξει χωρίς τον τρόχο το βάρος του αεροσκάφους και να το σταθεροποιήσουν στην άκρη του αεροδιαδρόμου της 335Μ.

Το ατύχημα είναι κάτι παραπάνω από σπάνιο και προστίθεται στο άλλο περίεργο ατύχημα που συνέβη πριν δύο εβδομάδες με το AH-64D Apache στα Μέγαρα. Η αποσυναρμολόγηση - στην ουσία - του τροχού ενός μαχητικού είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί από την στιγμή που υπάρχουν πολλαπλές ασφάλειες που δένουν τον τροχό στο σκέλος προσγείωσης. Φυσικά αν έφευγε ο τροχός από ένα από τα δύο σκέλη της ατράκτου, τότε θα θα υπήρχε οριστική απώλεια του αεροσκάφους και δεν θα επιχειρείτο καν προσγείωση, αλλά εγκατάλειψη.

Αλλά και στην συγκεκριμένη περίπτωση, πάλι οι πιθανότητες ήταν σε βάρος των πιλότων, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την άριστη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης.

Οι δύο πιλότοι είναι καλά στην υγεία τους και το αεροσκάφος δεν έχει πάθει κάποια ζημιά πλην του σκέλους προσγείωσης το οποίο σίγουρα θα αντικατασταθεί τουλάχιστον στο σημείο που ήρθε σε επαφή με την πίστα προσγείωσης, αφού δέχθηκε τεράστια καταπόνηση και είναι απορίας άξιο πως δεν κατέρρευσε.

Τα F-16 Adv. είναι η παρτίδα των 30 μαχητικών που αγοράστηκαν το 2005 και θεωρούνται τα πλέον ολοκληρωμένα μαχητικά της Π.Α., αφού διαθέτουν ενσωματωμένο μέχρι και το ... ASPIS II!

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery