Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Θέμα με τις χαμηλές διαθεσιμότητες των μαχητικών F-16 της Π.Α.

Είναι επαρκής η διαθεσιμότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, υποστηρίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε στην Βουλή και θίγοντας ένα ζήτημα το οποίο εδώ και πέντε χρόνια είναι μία "πονεμένη ιστορία": Οι διαθεσιμότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών για να διατηρηθούν σε ανεκτά επίπεδα, κάποιες φορές χρειάστηκε να αναλωθούν ακόμα και "στρατηγικές εφεδρείες" σε ανταλλακτικά.

Η θέση του υπουργού, στην οποία αναφέρονται αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, έχει ως εξής:

"Η διαθεσιμότητα των μαχητικών Α/Φ F-16 παρουσιάζει σταθερότητα κατά την τελευταία δεκαετία κινούμενη πλησίον των προβλεπόμενων παραδεκτών ορίων (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι η διαθεσιμότητα είναι κάτω από τα προβλεπόμενα παραδεκτά όρια). Η προμήθεια ανταλλακτικών των εν λόγω Α/Φ υλοποιείται με αριθμό προγραμμάτων είτε μέσω διακρατικών πηγών (FMS), είτε μέσω εμπορικών- κατασκευαστικών οίκων, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η διατήρηση της διαθεσιμότητας των μέσων σε αποδεκτά επίπεδα (σ.σ.: ποιά είναι αυτά;) αποτελεί συνεχή επιδίωξη της ΠΑ και βασικό πυλώνα εξασφάλισης της αεροπορικής ισχύος της. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μελλοντικών προβλημάτων υποστήριξης η ΠΑ:

(α) Εξετάζει όλες τις υφιστάμενες δυνατότητες τεχνικοεφοδιαστικής υποστήριξης που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
(β) Επιδιώκει την εξασφάλιση των απαιτούμενων ανταλλακτικών μέσω ενός επαρκώς δομημένου και αποτελεσματικού συστήματος τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης.

Στις 21 Απρ. 2010 ενημερώθηκε και διατύπωσε θετική γνώμη η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την απαίτηση σύναψης σύμβασης για προμήθειες – επισκευές ανταλλακτικών των Α/Φ F-16, F/RF-4E, ERJ-135, C-130, T-6 και Ε/Π Super Puma μέσω διακρατικής συμφωνίας, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 ενημερώθηκε και διατύπωσε θετική γνώμη σχετικά με την απαίτηση υλοποίησης των προγραμμάτων Εργοστασιακής Συντήρησης των Α/Κ των Α/Φ F-16 blk 30, 50 και 52+.

Τέλος, στις 20 Ιανουαρίου 2011 ενημερώθηκε και διατύπωσε θετική γνώμη η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την προμήθεια υλικών CAD/PAD Α/Φ Μ-2000/-5, F-16, F/RF-4, C-130 και CL-215".


Την ερώτηση την είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery