Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ


Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ είναι η ΠΑ. Οι συγκρίσεις με την ΠΑ της “φίλης και συμμάχου” Τουρκίας, είναι αναπόφευκτες και έχουν αρχίσει να προβληματίζουν έντονα. Η Τουρκία με 11% ρυθμούς ανάπτυξης,δεν έχει κανένα απολύτως προβλημα να σπαταλά τεράστια ποσά για όπλα,αναπτύσοντας όμως παράλληλα και δική της εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία έχει πλεον ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραγγελθούν τα πρώτα έξι, τα οποία αναμένεται να πετάξουν στο Αιγαίο,το 2015. Το κόστος της όλης παραγγελίας προκαλεί ...ζάλη. 12 δις δολάρια είναι ο προϋπολογισμός,αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό ποσό που θα πληρώσουν θα είναι μεγαλύτερο!


Ενδεχόμενο αγοράς νέου μαχητικού αεροσκάφους δεν προβλέπεται για την Ελλάδα,τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Άρα η μόνη λύση είναι το “συμμάζεμα” και οι εκσυγχρονισμοί-αναβαθμίσης. Αυτή τη στιγμή οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι και εξετάζονται είναι:

•Εκσυγχρονισμός των 128 από τα 158 αεροσκαφών F-16. Οι αμερικανοί έχουν κάνει πρόταση κόστους 1,2 δις δολαρίων αν και στο ΥΕΘΑ πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν συμφωνία που δεν θα ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια.

•Οι αεροπόροι θέλουν να εκσυγχρονίσουν και τα υπόλοιπα 15 Mirage 2000 σε 2000-5,όμως οι Γάλλοι “εκβιάζουν” λέγοντας ότι οι γραμμες παραγωγής έχουν κλείσει και για να ξαναλειτουργήσουν το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Οι Γάλλοι πίεζαν πολύ για τον εκσυγχρονισμό μέχρι και πριν από ένα χρόνο ,αλλά τότε εμείς πιστεύαμε ακόμη ότι θα αγοράσουμε νέο αεροσκάφος!

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery