Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Eτοιμάζεται για απογείωση


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έσκιζε τους ουρανούς και αποτελούσε το φόβητρο των αντιπάλων του. Για 58 χρόνια έμεινε καθηλωμένο, αλλά τώρα το θρυλικό Spitfire ετοιμάζεται για απογείωση!

Το μοναδικό Spitfire που έχει απομείνει από τα 290 αεροσκάφη που είχε κάποτε στη διάθεσή της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στα υπόστεγα του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) στο Ελληνικό προκειμένου να πάρει ξανά «πτητική ζωή».

Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Spitfire από τους Βρετανούς στη Μέση Ανατολή στα τέλη του 1943. Τα ελληνικά Spitfire ανέλαβαν πολεμική δράση πάνω από τη Β. Αφρική και τη Γιουγκοσλαβία και επέστρεψαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1944. Από το 1947 χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση στις τακτικές μάχης στη Σχολή Αεροπορίας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος -με κωδικό MJ755- είναι εκείνο που από το 1995 βρισκόταν στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας.

Η «Espresso της Κυριακής» μπήκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑ, εκεί όπου το αεροσκάφος έχει αποσυναρμολογηθεί από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών, και είδε από κοντά την άτρακτο και τα υπόλοιπα κομμάτια του θρυλικού αεροσκάφους, ενώ παρακολούθησε και κάποιες εργασίες που πραγματοποιούσαν τα συνεργεία συντήρησης.

ΠΗΓΗ espresso

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery