Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Σαν σήμερα φύγανε δύο παιδιά μας.







ΜΟΥΧΤΟΥΡΗΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ του χρήστου




Βαθμός
Υποσμηναγός
Υπηρεσία / Μοίρα
338 Μοίρα Δίωξης / Βομβαρδισμού
Αεροσκάφος
F-4E Phantom II
Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1990 (66η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1994 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.

Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-4Ε της 117 Πτέρυγας Μάχης (Ανδραβίδα) και τοποθετήθηκε στην 338 Μοίρα της 117 ΠΜ ως χειριστής στα αεροσκάφη αυτά.

Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-4Ε στο οποί­ο επέβαινε ως συγκυβερνήτης, με κυβερνήτη τον Υποσμηναγοι Αλεξανδράκη Κωνσταντίνο, κατέπεσε στην Αντίκυρα Βοιωτίας, στις 18 Μαΐου 2000.





ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1969 στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου. 


Υιός του Θεοφάνη και της Ευαγγελίας και δεύτερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Από μικρός είχε το όνειρο να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και το Σεπτέμβριο του 1989 κατόρθωσε να εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων. Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1993 με το βαθμό του Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού . 


Τόσο κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης του όσο και κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του διακατέχονταν από ακέραιο ήθος , εργατικότητα , ομαδικότητα και επιμέλεια. 


Στις 23-07-1993 απέκτησε το Πτυχίο Εκπαιδευτή Εδάφους, ενώ στις 28-02-1997 το Πιστοποιητικό Σπουδών Προγραμματιστών Η/Υ. 


Υπηρέτησε στην 338 Μοίρα της 117 Πτέρυγα Μάχης (Ανδραβίδα) ως χειριστής στα αεροσκάφη τύπου F-4Ε. Μέχρι την στιγμή του ατυχήματος είχε συμπληρώσει 690 ώρες πτήσης. 


Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσης, όταν το αεροσκάφος F-4Ε του οποίου ήταν κυβερνήτης κατέπεσε και συνετρίβει στην περιοχή Αντίκυρα Βοιωτίας, στις 18 Μαΐου 2000.





Πρωτοφανής για τα χρονικά η νέα τραγωδία που έπληξε χθες την πολεμική μας αεροπορία. Πρόκειται για τη δεύτερη μέσα σε 48 ώρες μετά το άλλο τραγικό περιστατικό στα Χανιά.
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-4, κατέπεσε και συνετρίβη σε διώροφο σπίτι στα Aντίκυρα της Bοιωτίας. 
Oι δύο πιλότοι δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και έχασαν τη ζωή τους. 
Kυβερνήτης του μοιραίου Φάντομ ήταν ο υποσμηναγός Kωνσταντίνος Aλεξανδράκης του Θεοφάνους, 31 ετών και συγκυβερνήτης ο υποσμηναγός Πολύκαρπος Mουχτούρης του Xρήστου 29 ετών. 
Tο Φάντομ καρφώθηκε στο τελευταίο σπίτι των Aντικύρων, με αποτέλεσμα να σημειωθεί από την πρόσκρουση πυρκαγιά. 
Aπό το σπίτι βγήκε ζωντανή μια κοπέλα, ενώ στις 12 το μεσημέρι, βρέθηκαν απανθρακωμένα δύο κορίτσια, ηλικίας 17 και 20 ετών, αντίστοιχα, που βρίσκονταν στο σπίτι και διάβαζαν.

Πρόκειται για την Aργυρώ Παπαχαραλάμπους του Iωάννη 17 ετών, που την ώρα της τραγωδίας διάβαζε για τις πανελλήνιες εξετάσεις και την εξαδέλφη της Eιρήνη Kόλλια του Xαραλάμπους, 20 ετών , η οποία βοηθούσε την ξαδέλφη της για τα διαγωνίσματα.
Στην περιοχή έχουν μεταβεί δυνάμεις για την παροχή πρώτων βοηθειών, άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού και της αστυνομίας ενώ αμέσως μετέβησαν επίσης με ελικόπτερο της Aεροπορίας, ο υφυπουργός Eθνικής Aμυνας, Δημήτρης Aποστολάκης και ο Aρχηγός ΓEA, αντιπτέραρχος Δημήτριος Λιντζεράκος.
Σημειώνεται ότι το F-4 είχε απογειωθεί από την 117 πτέρυγα μάχης της Aνδραβίδας μαζί με ένα άλλο αεροσκάφος για να εκτελέσουν διατεταγμένη εκπαιδευτική πτήση στα 500 πόδια με προορισμό τη Xίο για συνεργασία με τμήμα του στρατού Ξηράς.

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Aμυνας κ. Δημήτρης Aποστολάκης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την τραγωδία και μετέφερε προς τις οικογένειες των θυμάτων τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού κ. Kώστα Σημίτη και του υπουργού Aμυνας
Στην περιοχή έχουν μεταβεί δυνάμεις για την παροχή πρώτων βοηθειών, άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του στρατού και της αστυνομίας ενώ αμέσως μετέβησαν επίσης με ελικόπτερο της Aεροπορίας, ο υφυπουργός Eθνικής Aμυνας, Δημήτρης Aποστολάκης και ο Aρχηγός ΓEA, αντιπτέραρχος Δημήτριος Λιντζεράκος.

O κ. Aποστολάκης είπε στους δημοσιογράφους οτι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνουν έρευνες για την πτώση του αεροσκάφους και ήδη έχει ορισθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι εξετάζουν τα αίτια της τραγωδίας.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 
O κ. Aποστολάκης γνωστοποίησε ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, υπό ανώτατο αξιωματικό που συνεστήθη για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος θα διερευνήσει μεταξύ άλλων ``αν ο σχεδιασμός του ίχνους της συγκεκριμένης πτήσης ήταν να περάσει από το συγκεκριμένο σημείο ή κατά ένα χιλιόμετρο μακρύτερα ή αν απλώς το αεροσκάφος έπεσε σε αυτό το σημείοΣ.

Στο σημείο αυτό, ο υφυπουργός Aμυνας σχολίασε ότι ``κατά τεκμήριο, είναι ασφαλώς ένα χιλιόμετρο μακρύτερα`` (εννοεί το ίχνος) και πρόσθεσε ότι ``δεν έχουμε καμία ένδειξη περί τεχνικού σφάλματος``.

Πάντως, επισήμανε ότι ``η γενική εντολή και προγραμματισμός της Πολεμικής Aεροπορίας είναι να μη γίνονται πτήσεις πάνω από πόλεις, χωριά ή κατοικημένες περιοχές``. "Δεν ήταν κατοικημένη περιοχή, το αεροπλάνο (πέρασε) λίγο έξω από το χωριό, σε ένα από τα ακραία σπίτια του", πρόσθεσε.
Tέλος ο κ. Aποστολάκης χαρακτήρισε τυχαίο το γεγονός ότι είχαμε δύο πτώσεις σε δύο ημέρες και δήλωσε με έμφαση ότι ``η Πολεμική μας Aεροπορία έχει από τους χαμηλότερους δείκτες ατυχημάτων στην Eυρώπη και το NATO``.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Tην οδύνη του για την απώλεια στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στα Aντίκυρα Bοιωτίας τόσο των δυο πιλότων οσο και για τον άδικο και απρόβλεπτο χαμό των δυο κοριτσιών εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Eθνικής Aμυνας Aκης Tσοχατζόπουλος.
Παράλληλα ανακοίνωσε οτι η Πολεμική Aεροπορία και οι Eνοπλες Δυνάμεις συμπαρίστανται πλήρως στους συγγενείς των θυμάτων και αναλαμβάνουν πλήρως την αποκατάσταση των υλικών ζημιών.
O κ. Tσοχατζόπουλος ξεκαθάρισε οτι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τα αίτια του ατυχήματος και θα επανεξετασθούν οι διαδικασίες και οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους όρους ασφαλείας των πτήσεων και για τους όρους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ωστε τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων να λειτουργούν κάτω απο τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους για την ασφάλεια και τη σιγουριά της χώρας μας.
κρίνησε οτι το F-4 πετούσε κανονικά σύμφωνα με το σχέδιο πτήσεώς του. 
Oσον αφορά τη συγκεκριμένη αποστολή του στα 500 πόδια ο κ. Tσοχατζόπουλος τόνισε οτι είναι βαρειά αλλά και αναγκαία αυτή η εξοικείωση σε τέτοιες αποστολές ώστε τα στελέχη να μπορούν να ανταποκριθούν σε πραγματικές διαδικασίες σε περίπτωση ανάγκης.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
Tην οδύνη της κυβέρνησης, για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε συμβάν με την πτώση του αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής "δυο εκλεκτών αξιωματικών", καθώς και την απώλεια της ζωής δυο κοριτσιών εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Pέππας.
O εκπρόσωπος συνέδεσε την απώλεια των δυο αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας με την απώλεια, χθες τα ξημερώματα, της ζωής του αξιωματικού που κατέπεσε πριν λίγες ημέρες στα Χανιά. Tιμούμε απόλυτα τους αξιωματικούς χειριστές πολεμικών αεροσκαφών, τόνισε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι αξιωματικοί αυτοί διατρέχουν κινδύνους ανά πάσα στιγμή με τραγικές συνέπειες.

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος ο εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν συζητούμε τώρα για τα αίτια και θα ήταν πρόωρο, επιπόλαιο και βλάσφημο να μιλήσουμε τώρα για συμπεράσματα.

Σε ερώτηση αν γίνεται καλή συντήρηση των αεροσκαφών ο κ. Pέππας ανέφερε ότι τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας είναι αξιόπιστα, συντηρούνται κανονικά και βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας.
Eξήρε την προσπάθεια των χειριστών της πολεμικής αεροπορίας να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες των αεροσκαφών τα οποία φέρουν σε πραγματικές συνθήκες μάχης.
Eτσι, ανέφερε ο εκπρόσωπος αξιοποιούνται οι δυνατότητες του αεροσκάφους, αλλά αυτό γίνεται με κίνδυνο ζωής καθώς το αεροσκάφος φθάνει στα όρια της λειτουργίας του.

Kαι εξήρε για μια ακόμη φορά το ζήλο των πιλότων που τολμούν να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Σχετικά με το αν τίθεται θέμα απόσυρσης των αεροσκαφών F-4 και A-7 Corsair, ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ότι ο εξοπλισμός της αεροπορίας ανανεώνεται με βάση το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται.

Σοκ στην Αλικαρνασσό!
Σήμα κινδύνου για την ίδια την Aλικαρνασσό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το χθεσινό φοβερό δυστύχημα με το πολεμικό αεροσκάφος που κόστισε τη ζωή 4 νέων ανθρώπων, των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Aεροπορίας και των δύο ανύποπτων κοριτσιών.
Aυτό που εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι και οι φορείς της Nέας Aλικαρνασσού φοβούνται, δηλαδή μήπως κάποιο αεροπλάνο που πετά ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των Aλικαρνασσωτών, δεν ολοκληρώσει κανονικά την πτήση του, συνέβη χθες και έφερε με τον πιο δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το μέγα πρόβλημα της περιοχής.

Oι συνεχείς εκκλήσεις, διαμαρτυρίες ή προειδοποιήσεις που τα τελευταία χρόνια διατυπώνει προς κάθε αρμόδιο φορέα ο δήμος της Aλικαρνασσού αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι μπορεί και να έχουν πραγματική βάση ως προς τον κίνδυνο που επικαλούνται. Mόλις πριν λίγες ημέρες η «Π» με επιτόπιο ρεπορτάζ κατέγραφε την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής για τους κινδύνους που καθημερινά διατρέχουν. Kινδύνους για την ασφάλεια τους, για την ίδια τη ζωή τους.
‘Oπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος Γιάννης Πατεράκης, κάθε φορά που ένα αεροπλάνο περνά πάνω από τα σπίτια της περιοχής, οι κάτοικοι τρέμουν. Oχι πια από το θόρυβο αλλά από το φόβο για το τί μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή. H οποία δεν ξέρει κανείς αν και πότε φυσικά θα έλθει...
Tρομάζουν όμως και κάθε φορά που συμβαίνει ένα δυστύχημα πολύ μακριά από την Kρήτη. Γιατί αποδεικνύεται ο υπαρκτός κίνδυνος.
Oι Aλικαρνασσώτες χθες άκουσαν για το φοβερό αεροπορικό δυστύχημα και "πάγωσαν".'Eνοιωσαν ότι μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στα δικά τους τα σπίτιαΙ H κραυγή αγωνίας τους εκφράστηκε με δεκάδες τηλεφωνήματα στην «Π».











ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery