Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Απεβίωσε ο πτέραρχος Ηλίας Ψωμάς



Εκτελούσε χρέη Αρχηγού της Αεροπορίας στην κρίση του 1987






Έφυγε από τη ζωή ο πτέραρχος Ηλίας Ψωμάς σε ηλικία 74 ετών, μετά από πολύμηνη ασθένεια. Το πρωί της Δευτέρας εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, ενώ η κηδεία του θα γίνει στη γενέτειρά του, στον Δομοκό.



Ήταν ικανότατος αξιωματικός, άριστος χειριστής «Φάντομ» με πολλές αερομαχίες στο Αιγαίο στο ενεργητικό του, απέσπασε δεκάδες διακρίσεις από το ΝΑΤΟ και ήταν από τους πλέον αγαπητούς αξιωματικός ανάμεσα στους χειριστές των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιτέλεσε Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα ο πτέραρχος Ψωμάς δεν τοποθετήθηκε ποτέ Αρχηγός ΓΕΑ, αλλά Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αντικατέστησε όμως στην αρχηγία τον τότε Αρχηγό Ν. Στάππα, που λόγω υγείας βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Ήταν σημαντικός ο ρόλος του στην κρίση του Μαρτίου 1987, η οποία έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου και η κρίση αυτή ήταν καθοριστική τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για τις σχέσεις της χώρας μας με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και το ΝΑΤΟ.

Ήταν τότε που η Τουρκία επιχειρούσε να αμφισβητήσει ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απειλώντας ότι στις 27 Μαρτίου θα έβγαζε το «Σισμίκ» στο Αιγαίο με συνέπεια να ξεκινήσει επιλεκτική επιστράτευση εφέδρων του Στρατού Ξηράς. Με εντολή του Α/ΓΕΑ Ηλ. Ψωμά προωθήθηκαν μαχητικά αεροσκάφη στα αεροδρόμια της διασποράς. Τον Μάρτιο του 1987 υπήρχε σαφής ποιοτική (σε έμψυχο δυναμικό) υπεροχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της τουρκικής κάτι που αξιοποίησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για να αποτρέψει τα σχέδια των Τούρκων Την ίδια ώρα ελήφθη απόφαση για προσωρινή διακοπή της αμερικανικής βάσης της Νέας Μάκρης.
Ο πτέραρχος Ηλίας Ψωμάς τιμήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία η οποία του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Αεροπορίας.

Για τον θάνατο του Ηλία Ψωμά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δομοκού, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

«Μετά τον αδόκητο θάνατο του συμπολίτη μας Ψωμά Ηλία του Ευαγγέλου  τέως Επίτιμου Αρχηγού της Αεροπορίας για την μεγάλη του συνεισφορά στον τόπο μας το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δομοκού σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίασή του την 14η -05-2012  με την αριθ: 89/2012 απόφασή του ομόφωνα ενέκρινε  την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος το οποίο έχει ως εξής:

1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Δομοκού στην σύζυγο και στις κόρες του εκλιπόντος, ο κος Δήμαρχος Δομοκού καθώς και ο κος. Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δομοκού.

2. Στην μνήμη του αειμνήστου να κατατεθεί από το Δήμο Δομοκού το ποσό των €: 500,00 στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας.

3. Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Δομοκός 14 Μαΐου 2012
Ο Δήμαρχος Δομοκού
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α. ΣΥΡΟΣ»

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery