Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012

Α/ΓΕΑ: «Αποσύρονται οριστικά Α-7Ε και RF-4E

Αποσύρονται οριστικά τα μαχητικά A-7E και TA/7C από την ΠΑ και RF-4E από τις2 336Μ και 348ΜΤΑ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη.Σε ότι αφορά τα RF-4E ένας αριθμός πρόκειται να κρατηθεί ενεργός (περί τα 4 αεροσκάφη) καθώς είναι απαραίτητος για τη μεταφορά του ατρακτιδίου ηλεκτρονικής αναγνώρισης ASTAC του οποιου είναι και ο μοναδικός φορέας.

Η απόσυρση των A-7E αν και μπορεί να θεωρηθεί λίγο έως πολύ αναμενόμενη εντούτοις η απόσυρση των διθέσιων αεροσκαφών TA-7C δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια.

Αυτό γιατί τα  διθέσια αεροσκάφη -τα οποία ανέρχονται στις 15 μονάδες-  εξακολουθούν να είναι χρήσιμα στον τομέα της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σε αυτόν της επιχειρησιακής, καθώς θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το έργο των καταπονημένων T-2E/C.

Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται το ΓΕΑ δεν πρόκειται να τα  χρησιμοποιήσει ως τέτοια, μετακινώντας τα στην 120ΠΕΑ, αν και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται –άτυπα μεν- ως εκπαιδευτικά εισαγωγής σε τύπο.

Και αν οι αποσύρσεις τύπων μαχητικών τα οποία έχουν συμπληρώσει το ωφέλιμο επιχειρησιακό όριο ζωής τους μπορεί να αποτελεί τυπική διαδικασία, δεν είναι έτσι όταν αυτά δεν αντικαθίστανται.

Έτσι και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε την απόσυρση 47 μαχητικών - στην περίπτωση που όντως διατηρηθούν σε ενεργό υπηρεσία 4 RF-4E αν όχι τότε 51- για τα οποία όμως δεν προβλέπεται αντικαταστάτης!


Καμία ενέργεια δεν έχει γίνει και δεν αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ετών για την προσθήκη νέων μαχητικών κατεβάζοντας την οροφή των μαχητικών της δύναμης της ΠΑ, μιας δύναμης η οποία «ταλαιπωρείται» ούτος ή άλλως από τις χαμηλές διαθεσιμότητες. Και για αντικαταστάσεις, ούτε λόγος: Το πιθανότερο είναι να αποσυρθούν και τα Mirage 2000EGM/BGM και έπονται και τα F-16 Block 30 μέχρι το 2015.

Για τα πρώτα δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και βρίσκονται σε τεχνολογική αποδρομή και τα δεύτερα είναι πλέον απλά παλαιάς τεχνολογίας (δεκαετίας '80).

Από εκεί και πέρα μιλάμε για ένα κενό κάπου 120 μαχητικών (ήδη στα "χαρτιά" υπάρχουν 238), αλλά στην πραγματικότητα (να λέμε και την αλήθεια για να μην έχουν κάποιοι πολιτικοί δικαιολογίες αν συμβεί κάτι) επιχειρησιακά είναι περί τα 100 μαχητικά αυτή την στιγμή! Με βέβαιες απώλειες την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης τουλάχιστον δύο Μοιρών (40 αεροσκάφη)...

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η χώρα σταδιακά τίθεται υπό γεωπολιτική ομηρία έναντι της Τουρκίας;

Πηγή:http://www.defencenet.gr

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery