Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Επανέρχονται οι ΗΠΑ με πρόταση για το F-15C/D - To έθεσαν και στον ... Α.Τσίπρα!


Επανέρχονται οι ΗΠΑ στην πρόθεσή τους να παραχωρήσουν στην Ελλάδα μεταχειρισμένα μαχητικά F-15C/D στην Ελλάδα και μάλιστα αυτή την φορά έθεσαν το θέμα ακόμα και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.



Την αμερικανική προώθηση των μεταχειρισμένων F-15C/D  είναι αποκαλύψει για πρώτη φορά η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τον Ιανουάριο του 2012 και οι Αμερικανοί κατά καιρούς επανέρχονταν στο θέμα.

Τελευταία φορά που είχε τεθεί μετ'επιτάσεως ήταν στην επίσκεψη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Όπως ανέφερε χθες και το ΒΗΜΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνοδευόταν και από τον Γ. Μηλιό επισκέφτηκε το State Department όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον Κρίστοφερ Σμαρτ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών για θέματα Ευρώπης, αλλά και τον Λιούις Μπόνο, διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τέθηκε μια σειρά ζητημάτων όπως τα ενεργειακά, το μέλλον της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και η στρατιωτική ισορροπία με την ασταθή Τουρκία.

Όταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με την Τουρκία, έλαβε την εξής απάντηση, από πλευράς των Αμερικανών. «Πείτε μας τι θέλετε». Δεν έγινε γνωστό τι απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γ. Μηλιός  στο τραπέζι έπεσε όμως από πλευράς ΗΠΑ η πρόταση για παραχώρηση αριθμού μαχητικών αεροσκαφών F-15 τα οποία γίνονται σταδιακά από αποδεσμέυσιμα καθώς η αμερικανική Αεροπορία έχει ξεκινήσει την απόσυρση ενός αριθμού από αυτά.

«Η Αεροπορία των ΗΠΑ μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποσύρει μαχητικά αεροσκάφη F-15C/D Eagle και F-15E Strike Eagle λόγω περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν υπηρετήσει στο Ιράκ και σταδιακά αποσύρονται από την υπηρεσία. Η Αεροπορία του Ισραήλ εκτιμά ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της μέχρις ότου παραλάβει τα πρώτα F-35.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το δημοσίευμα με τις παραδόσεις των F-35 να μετακινούνται προς το 2017 η Αεροπορία του Ισραήλ βλέπει την απόκτηση μεταχειρισμένων F-15 ως μία πιθανή λύση μέχρις ότου εντάξει σε υπηρεσία το νέο αεροσκάφος.

Επειδή ο αριθμός των αεροσκαφών που θα αποσυρθούν είναι σημαντικός και οι ανάγκες της Ισραηλινής Αεροπορίας αφορούν 20-24 κομμάτια θα άξιζε να διερευνηθεί η δυνατότητα παραχώρησης τουλάχιστον 24 αεροσκαφών F-15C/D Eagle από την Αεροπορία των ΗΠΑ στην ΠΑ στα πλαίσια της διασφάλισης του εναερίου χώρου της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου.

Μια ελληνοισραηλινή κρούση στην κυβέρνηση τρων ΗΠΑ για την απόκτηση των αεροσκαφών αυτών θα έδινε μία προσωρινή λύση στην ΠΑ μέχρις ότου η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιωθεί. Στα πλαίσια της συνεργασία των δύο αεροπορικών δυνάμεων η ΠΑ θα μπορούσε να αντλήσει σημαντική γνώση και εμπειρία από την Ισραηλινή Αεροπορία η οποία χρησιμοποιεί τον τύπο αυτό σχεδόν 30 χρόνια».

Το ζήτημα είναι αν υπάρχει περιθώριο για μια τέτοια κίνηση από οικονομικής άποψης. Από την στιγμή που δεν θα υπάρξει προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, όλα τα μεταχειρισμένα "παίζουν", είτε είναι F-15, είτε F-16, είτε Mirage 2000-5, ακόμα και Eurofighter...

Πηγή: http://www.defencenet.gr

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery