Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΒΟΛΗ JASSM: Πώς οι ΗΠΑ στέρησαν από τη ΠΑ την ικανότητα μακρού πλήγματος


Το όπλο το οποίο είχε αρχικά ζητηθεί να εξοπλίσει τα μαχητικά F-16C/D Block 52+ της ΠΑ, βρίσκεται σήμερα επιχειρησιακό και επιβεβαίωσε την ικανότητα στρατηγικών πληγμάτων εναντίον προστατευμένων στόχων από μεγάλες αποστάσεις.


Με απόλυτη ακρίβεια λοιπόν καταστράφηκε προκαθορισμένος στόχος στην έρημο της Utah από πύραυλο cruise τύπου AGM 158 JASSM, ο οποίος προηγουμένως αφέθηκε από μεγάλη απόσταση σε ύψος 35.000ft από ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 της αμερικανικής Αεροπορίας.

Μια ακόμη δοκιμή πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά από βομβαρδιστικό B-1B Lancer το οποίο εξαπέλυσε έναν JASSM με υψηλή υποηχητική ταχύτητα από ύψος 25.000ft εντός του πεδίου βολής πυραύλων White Sands στο Ν Μεξικό.

Τα βλήματα ανήκαν στην παρτίδα Lot 9 και επιβεβαίωσαν την ικανότητα του JASSM να πλήξει στόχους με ακρίβεια καθώς εισέρχεται σταδιακά σε υπηρεσία με την USAF  η οποία αναμένεται να υπογράψει σχετική σύμβαση για τη παρτίδα Lot 10.

Ο JASSM είχε ζητηθεί να αποδεσμευτεί για εξαγωγή από την αμερικανική κυβέρνηση και στην Ελλάδα μέσω LOR στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia IV για τον εξοπλισμό 30 F-16C/D Block 52+ Advanced το 2007.


Κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό καθώς ως δικαιολογία αναφέρθηκε τότε ότι βρισκόταν στο στάδιο επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονταν με την ανάπτυξη του.

Παραγγελίες όμως που εγκρίθηκαν λίγο αργότερα για την Αεροπορία της Αυστραλίας έθεσαν υπό αμφισβήτηση τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την απόφαση μη αποδέσμευσης προς την Ελλάδα, πιθανότατα λόγω επιθυμίας της Ουάσιγκτον να μη διαθέσει σε χώρα της περιοχής όπλο ανάλογων δυνατοτήτων.

Η εισαγωγή σε υπηρεσία του JASSM

Σε αυτή τη φάση ο πύραυλος cruise που κατασκευάζει η Lockheed Martin αναμένεται να πιστοποιηθεί σε αμερικανικά μαχητικά F-15E Strike Eagle και φιλανδικά F/A-18C/D που μαζί με το στόλο των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών θα αποτελέσουν τους κύριους χρήστες του όπλου.


Ο JASSM διαθέτει διπλή διατρητική κεφαλή εκτόνωσης θραυσμάτων ικανή για κρούση ακριβείας παντός καιρού μέρα και νύχτα με σύστημα καθοδήγησης μέσω υπέρυθρης κάμερας IR σε συνεργασία με εξελιγμένο δέκτη GPS που δεν παρεμβάλλεται ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια προκαθορισμένους στόχους.

Σημειωτέον ο πύραυλος έχει πιστοποιηθεί για χρήση από αμερικάνικά F-16C/D, αυστραλιανά F/A-18A/B ενώ μελλοντικά θα πιστοποιηθεί και στο διακλαδικό μαχητικό κρούσης F-35 Lightning II.

Μέχρι στιγμής η Lockheed Martin έχει παραδώσει περισσότερα από 1.200 βλήματα με συνολικές παραγγελίες για 4.900 μονάδες.


Οι συνέπειες της έλλειψης βλημάτων Stand Off στη ΠΑ

Η άρνηση αποδέσμευσης του JASSM άφησε ουσιαστικά τα ελληνικά F-16 χωρίς όπλο στρατηγικού πλήγματος αντίστοιχο με τα Mirage 2000-5Mk II, τα οποία ως γνωστόν φέρουν πυραύλους cruise τύπου SCALP και καλύπτουν την απαίτηση υποστρατηγικής κρούσης.

Στη συνέχεια όμως η τουρκική Αεροπορία προχώρησε με τη σειρά της στην πιστοποίηση του βλήματος AGM-84H SLAM ER της Boeing, το οποίο προστέθηκε στη λίστα όπλων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για 170 μαχητικά F-16C/D Block 40/50.


Έτσι ο κορμός του στόλου μαχητικών της THK αποκτά από το 2014 δυνατότητα μεταφοράς Stand Off βλήματος cruise, το οποίο τα καθιστά ικανά μαζί με τα κατευθυνόμενα AGM-154C JSOW και τα εγχώρια κατασκευής βλήματα τύπου SOM, να προσβάλλουν στόχους εντός ελληνικής επικράτειας  με ακρίβεια από ασφαλείς αποστάσεις.

Αντίθετα η ΠΑ περιορίστηκε μονάχα σε 40 μόνο πυραύλους AGM-154C JSOW που εξοπλίζουν αποκλειστικά τα 30 F-16C/D Block 52+ Advanced της 116ΠΜ.


Ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΠΑ εξακολουθεί να είναι η έλλειψη ενός όπλου αέρος-εδάφους μακρού πλήγματος, που θα μπορούσε να εξοπλίσει τις Μοίρες των F-16C/D Block 52+ σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που είναι ιδιαιτέρως επιτακτικό για τα F-16C/D Block 50.

Ευνόητο ήταν ότι το ΓΕΑ αναζητούσε επιτακτικά λύση εξ αρχής προκειμένου να καλύψει το κενό, προσβλέποντας στα προηγμένα βλήματα AGM-158 JASSM.
Η μη αποδέσμευσή τους όμως από την αμερικανική κυβέρνηση, οδήγησε την ΠΑ στην εξεύρεση μίας σειράς εναλλακτικών λύσεων σε όπλα υποδεέστερης κατηγορίας, με έμφαση στο ισραηλινό SPICE της Rafael.

SPICE - Η εναλλακτική λύση που αγνοείται η τύχη της..

Το όπλο αρχικά συμμετείχε σε ανοιχτό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΓΔΑΕΕ στις 9 Ιουνίου 2009

Οι ισραηλινοί ήταν θετικοί στην πώληση του, υποστηρίζοντας ότι το όπλο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο υποκατάστατο του JASSM, εφόσον είναι η μοναδική τακτική βόμβα που παρέχει ανάλογη ακρίβεια και τεχνολογίες τερματικής καθοδήγησης, χωρίς όμως πυραυλοκινητήρα.


Τελικά το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 την προμήθεια 400 όπλων SPICE, εκ των οποίων όπως ανακοινώθηκε  τα 100 θα είναι έκδοσης SPICE 2000 (συλλογή για βόμβες των 2.000lbs) και 300 SPICE 1000 (συλλογή για βόμβες των 1000lbs..

Τελευταία γνωστή εξέλιξη ήταν στις 29 Μαρτίου 2012 όταν ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, είχε δηλώσει πως η προμήθεια ισραηλινών κατευθυνόμενων βομβών SPICE 1000 και 2000 θα προχωρήσει κανονικά και θα υλοποιηθεί.

Μέχρι τότε ουδέν νεώτερον, αν και πρακτικά συνεχίζεται -από κάθε άποψη - να υφίσταται η απαίτηση για ικανά όλα Stand Off.

Απαίτηση η οποία μελλοντικά θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική με την αύξηση της απειλής από πλευράς τουρκικής Αεροπορίας.

Το SPICE αναδεικνύεται σε όπλο πρώτης γραμμής για τις επιχειρήσεις κρούσης στρατηγικών στόχων των μαχητικών F-16 σε περιβάλλον υψηλών απειλών, ενώ οι βόμβες EP II καλύπτουν την ανάγκη για χρήση όπλων καθοδήγησης λέιζερ σε συνθήκες παντός καιρού, εναντίον τακτικών στόχων εφόσον θα ενσωματώνουν παράλληλα καθοδήγηση GPS.


Η ΠΑ επιβάλλεται και πρέπει να διαθέτει όπλα Stand Off ικανά να εξασφαλίσουν την επιβίωση των χειριστών και των αεροσκαφών τους σε περιβάλλον υψηλών απειλών.

Ανάλογα προγράμματα έχουν όλες οι δυτικές αεροπορικές δυνάμεις μεγάλες και μικρές για την επαύξηση της επιβιωσιμότητας των μαχητικών τους.

Αποτελεί λοιπόν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική αποτρεπτική ικανότητα και καλό θα ήταν να μην το διαπιστώσουμε εκ νέου όταν θα είναι πια αργά..

Πηγή: http://www.defencenet.gr







ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery