Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

H συμμετοχή της 347Μ στο TLP


Επιτυχημένη ήταν για μια ακόμη φορά η παρουσία της ΠΑ σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Φέτος ήταν σειρά της 347 Μοίρας με έδρα την 111 Πτέρυγα Μάχης να συμμετέχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2013 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία.


Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου τέσσερα αεροσκάφη F-16C/D Block 50 Fighting Falcon, τα οποία αναχώρησαν τη Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, και παρέμειναν στην Ισπανία έως και την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013.

Η συμμετοχή της ΠΑ σε διεθνείς ασκήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προσφέρει σημαντική εμπειρία σε νατοϊκές επιχειρήσεις και διαδικασίες, ενώ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία, ποιοτικής εκπαίδευσης για τους έλληνες ιπτάμενους.

Παράλληλα αποκομίζονται διδάγματα τα οποία μεταφέρονται στην Ελλάδα και αποτελούν αποτέλεσμα επεξεργασίας, προκειμένου τα συμπεράσματα να ενσωματωθούν στις επιχειρησιακές τακτικές ενώ σημαντική είναι η εμπειρία που μεταλαμπαδεύουν οι εκπαιδευόμενοι όταν επιστρέψουν στους συναδέλφους τους.

Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.

Οι χειριστές της 347Μ όπως είναι γνωστό πετάνε σε αποστολές αναχαίτησης με ειδικό ρόλο τη νυχτερινή κρούση. Στο TLP είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητες τους πετώντας σε μικτές αεροπορικές επιχειρήσεις με άλλα μαχητικά του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι η 347Μ είναι η πρώτη από τις δύο Μοίρες της ΠΑ, η οποία απέκτησε και χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το σύστημα νυχτερινής ναυτιλίας και κρούσης LANTIRN χάρις το οποίο μπορεί να εκτελεί χαμηλή πτήση και σκόπευση ακριβείας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα αεροσκάφη που μετέβησαν στο TLP μονοθέσια F-16C και διθέσιο F-16D έφεραν συστήματα LANTIRN με τα οποία πέταξαν σε αποστολές κρούσης συμμετέχοντας με μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών σε μικτά πακέτα κρούσης COMMAO.

Το LANTIRN αποτελείται από το ατρακτίδιο ναυτιλίας AN/AAQ-13 και σκόπευσης AN/AAQ-14, ενώ είναι εφικτή η μεμονωμένη χρήση τους εφόσον υπάρξει η συγκεκριμένη απαίτηση

Σε συνεργασία με το σύστημα LANTIRN, τα F-16 της 347Μ είχαν τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στο TLP να πετύχουν πλήγματα με χειρουργική ακρίβεια ημέρα ή νύχτα εναντίον στόχων υψηλής αξίας!

Τα μαχητικά της 347Μ συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του TLP με μαχητικά συμμαχικών χωρών συμπεριλαμβανομένων Eurofighter Typhoon από Ισπανία, Βρετανία και τη Γερμανία, F-16A/B MLU από το Βέλγιο, τη Δανία, Tornado IDS και Eurofighter Typhoon από την Ιταλία, αμερικανικά F-15E και F-16C/D από της USAFE καθώς επίσης μαχητικά Mirage 2000D και Rafale από τη Γαλλία.

Η παρουσία της ΠΑ στο TLP έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, δικαιώνοντας την επιλογή της ηγεσία της ΠΑ να καθιερώσει τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών σε διεθνείς ασκήσεις.

Απτή απόδειξη, η ανάδειξη ελλήνων χειριστών που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις αξιολόγησης, φανερώνοντας - ιδίως στο εξωτερικό - το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως!

Και μάλιστα σε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες αξιολόγησης, σε σύνθετες αεροπορικές επιχειρήσεις, με νατοϊκά στάνταρ που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι είναι ικανοί να πετύχουν οι έλληνες χειριστές ακόμη και στα πλέον δύσκολα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων!





Πηγή: http://www.defencenet.gr




ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery