Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Νομοθετική ρύθμιση για τις πτήσεις της 352 ΜΜΥΠ


Με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη χρήση των μέσων της 352 Μοίρας Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (352 ΜΜΥΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Βάσει αυτής, δικαίωμα χρήσης του αεροσκάφους μεταφοράς VIP τύπου Gulfstream V έχουν μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.


Στην τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως χρήση του κυβερνητικού αεροσκάφους θα μπορούν να κάνουν τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μόνο στην περίπτωση που «προκύπτει αιτιολογημένα ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν σε εύλογο χρόνο, με άλλες πτήσεις για τον τόπο προορισμού τους προς εκτέλεση κρατικής αποστολής, μετά από σχετική έγκριση του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης». Η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία ώστε να τερματισθεί η αλόγιστη χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών που παρατηρήθηκε την τελευταία πενταετία. Yπενθυμίζεται πως με απόφαση του πρωθυπουργού, το δεύτερο αεροσκάφος EMB-135LR (Long Range-30 θέσεων) αξιοποιείται πλέον αποκλειστικά προς όφελος της ΠΑ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το τρίτο αεροσκάφος τύπου EMB-135BJ LEGACY (13 θέσεων), για την απόκτηση του οποίου έχουν κατατεθεί ήδη προσφορές. Τα δε έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΕΜΒ-135LR χρησιμοποιείται πλέον για τη μεταφορά προσωπικού, υλικών και απόρρητης αλληλογραφίας, για την εκπαίδευση των χειριστών των ιπτάμενων ραντάρ ΕΜΒ-145Η ΑEW&C καθώς και για αεροδιακομιδές λόγω χαμηλότερου κόστους ανά ώρα πτήσης σε σχέση με τα C-130. Σημειώνεται ότι το προς πώληση αεροσκάφος EMB-135BJ LEGACY χρησιμοποιεί κινητήρες τύπου BR700-710A1-10 αντί των AE3007A1P του ΕΜΒ-135LR και των τεσσάρων αεροσκαφών ΕΜΒ-145Η AEW&C της ΠΑ. Υπό αυτά τα δεδομένα αυτονόητη θεωρείται η μετάπτωση της MMYΠ σε Σμήνος.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η ΠΑ προχωρά στην εκποίηση οπλικών συστημάτων που δεν βρίσκονται πλέον σε υπηρεσία, όπως παρωχημένα βλήματα αέρος-αέρος ΑΙΜ-9Ρ4 Sidewinder ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση παροπλισμένων αεροσκαφών Α-7 Corsair από το εξωτερικό. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι γιατί η ΠΑ δε προχώρησε σε ανάλογα βήματα τις τελευταίες δεκαετίες, αποσπώντας σημαντικά οικονομικά (και διπλωματικά) οφέλη. Αντ΄αυτού χάθηκαν ευκαιρίες για την πώληση παροπλισμένων αεροσκαφών F-5Α/Β και Μirage F.1 την στιγμή που δεκάδες παροπλισμένα αεροσκάφη όλων των τύπων παραμένουν διάσπαρτα και εγκαταλελειμμένα στις αεροπορικές βάσεις. Ανάλογο οικονομικό όφελος θα προκύψει και από την πώληση των φωτομηχανών των αναγνωριστικών RF-4E που βρίσκονται σε διαδικασία παροπλισμού.

Πηγή: http://strategyreports.wordpress.com

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery