Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Προς κ. ΥΠΕΘΑ: Ισχύει το -75%, που λένε οι Ιπτάμενοι ε.α.;


Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορείς να κάνεις επιτυχημένη εξωτερική πολιτική! Πρόσφατα επίσης ιδρύθηκε από το ΓΕΕΘΑ Μονάδα «ειδικών δυνάμεων» για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων, επιπλέον της ήδη υπάρχουσας Δομής Δυνάμεων.


Καθημερινά οι ιπτάμενοι της ΠΑ αντιμετωπίζουν στους αιθέρες του Αιγαίου κάθε παράβαση ή παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, προσφέροντας θυσίες όχι μόνο σε κόπο και ιδρώτα άλλα και σε αίμα πολλές φορές, βρισκόμενοι σε μία Αεροπορία σε πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης… Σαν ανταμοιβή για την προσφορά τους, η Πολιτεία φαίνεται να τους τιμωρεί με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιβάλλοντας τους μείωση αποδοχών κατά 75% με την αποστρατεία τους. Είναι προφανές, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνιθκής Άμυνας, καλείται να δώσει εξηγήσεις.

Παρακάτω παραθέτουμε επιστολή ανώτατου ιπτάμενου (Ι) αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας που πρόσφατα αποστρατεύτηκε:

«Με τη συμπλήρωση 38 ετών πραγματικής υπηρεσίας ως ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με 77 πτητικά εξάμηνα και πάνω από 3.700 ώρες σε πολεμικά και εκπαιδευτικά Jet, αποστρατεύτηκα με ανώτατο καταληκτικό βαθμό. Έχοντας υπηρετήσει σε 5 αεροδρόμια ανά την Ελλάδα, αλλά και σε θέσεις επιτελούς Γενικών Επιτελείων και ΝΑΤΟ, ήταν μία φυσιολογική και θα έλεγα συνήθης κατάληξη καριέρας ιπτάμενου αξιωματικού της ΠΑ. Μία καριέρα τόσο μεστή που ακόμα και σήμερα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, αν ήμουν νέος και είχα τη δυνατότητα επιλογής, πάλι την ίδια καριέρα θα επέλεγα!

Με την αποστρατεία, ο φάκελος συνταξιοδότησης έφθασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στη Διεύθυνση στρατιωτικών συντάξεων. Εκεί μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού αντί για έκδοση της Πράξης συνταξιοδότησης σε τρεις (3) μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, υπάρχει ήδη αναμενόμενη καθυστέρηση έκδοσης της σύνταξης πέραν των 4,5 μηνών λόγω μείωσης προσωπικού και εσωτερικής αναδιοργάνωσης όπως με ενημέρωσαν!

Πέραν της καθυστέρησης έκδοσης της σύνταξης, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 ψηφίστηκε με το νόμο 4093/12, η από 1η Αυγούστου αναδρομική μείωση μισθών (και συντάξεων στρατιωτικών) και η από 1η Ιανουαρίου 2013 μείωση συντάξεων!!! Αντί του «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» που λέει ο ελληνικός λαός, σε ‘δύο σμπάρους σε ένα τρυγόνι’ που λέει η Ελληνική Κυβέρνηση για τους Έλληνες αξιωματικούς και ειδικότερα τους συνταξιούχους, αφού με ένα νομοθέτημα επιβάλλει δύο συνεχόμενες μειώσεις αποδοχών, επιπρόσθετων στις ήδη μέχρι σήμερα μειώσεις που προηγήθηκαν…

Βέβαια εξαιρέθηκαν από τις αναδρομικές μειώσεις των ειδικών μισθολογίων οι υπάλληλοι της Βουλής και μερικές άλλες ομάδες μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο, σε μία ενέργεια ισοπολιτείας και δικαιοσύνης, κατά την κρίση πάντα της τρικομματικής κυβέρνησης…


Η αναδρομική μείωση αποδοχών από 1η Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον Τύπο, κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με το σκεπτικό ότι αποτελούν δεδουλευμένες αποδοχές που προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.
Τελικά το κείμενο και η ουσία του Συντάγματος είναι για κάποιους κάτι ελαστικό και εύπλαστο, που κατά το δοκούν προστατεύει στο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται πιθανά αδικήματά τους, αλλά δεν προστατεύει το εισόδημα των στρατιωτικών και άλλων ειδικών μισθολογίων πλην υπαλλήλων της Βουλής βεβαίως, σε μία παρακμιακή ισοπολιτεία και προσπάθεια καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών και του περί δικαίου αισθήματος.
Με το σύνολο των απανωτών μειώσεων, τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι εν αποστρατεία αξιωματικοί βίωσαν, μέσα σε λίγους μήνες, μία μείωση αποδοχών μέχρι και 55% που εκτιμώ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι είναι το υψηλότερο ποσοστό μείωσης στο Ελληνικό Δημόσιο.
Δεν επισημάνθηκε όμως ιδιαίτερα το γεγονός των μειώσεων που συνολικά υφίστανται οι αποστρατευόμενοι που λάμβαναν επίδομα κινδύνου, δηλαδή των ειδικών συνθηκών όπως είναι οι ιπτάμενοι, οι υποβρύχιοι, οι αλεξιπτωτιστές ή όπως συνήθως αναφέρονται ‘η αιχμή της αιχμής του δόρατος’. Για παράδειγμα οι ιπτάμενοι της ΠΑ γνωρίζουν ότι με την αποστρατεία τους θα έχουν μείωση αποδοχών της τάξης του 20% περίπου, λόγω απώλειας του πτητικού επιδόματος. Αυτό το γνωρίζουν από την πρώτη μέρα της καριέρας τους και έχουν κάνει το κουμάντο τους.
Είναι όμως σοκαριστικό ότι οι αποστρατευόμενοι από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία μείωση αποδοχών αθροιστικά 55% + 20% = 75%. Δηλαδή η ‘αιχμή της αιχμής του δόρατος’ για επιβράβευση από την Πολιτεία για τις δύσκολες και πολλές φορέςεπικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απρόσμενες πολλές φορέςμεταθέσεις, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με μία ξαφνική και σοκαριστική φτωχοποίηση με μείωση αποδοχών της τάξης του 75%.
Αντίστοιχες σοκαριστικές μειώσεις θα βιώσουν και οι ένστολοι όλων των κλάδων των ΕΔ που εν ενεργεία λαμβάνουν αντίστοιχα επιδόματα κινδύνου. Είναι εκ του περιττού να αναφέρω και την σημαντική μείωση του εφάπαξ λόγω των συνεχών μειώσεων και περικοπών επιδομάτων, κυρίως λόγω των αναδρομικών μειώσεων που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο. Κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να βουλώσει κάποιες τρύπες με αποπληρωμή δανείων, σήμερα μου ζητάνε και επιστροφή χρημάτων από την προκαταβολή εφάπαξ που είχα πάρει το 2010 με την συμπλήρωση της 35ετίας, όπως προβλέπεται.
Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα οι αποδοχές του Αρχηγού ΑΤΑ έχουν πέσει κατά έξι (6) μισθολογικές προαγωγές και αντίστοιχες βέβαια μειώσεις έχουν γίνει σε όλους τους κατώτερους από αυτόν μισθολογικούς βαθμούς.
Κατά τις επικείμενες ετήσιες κρίσεις που θα γίνουν μέχρι τον Μάρτιο, την σοκαριστική μείωση αποδοχών της τάξης του 75% θα βιώσουν όλοι οι ιπτάμενοι αλλά και οι ένστολοι ειδικών δυνάμεων που θα αποστρατευθούν!
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των ετήσιων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις που με πολιτική απόφαση μετατέθηκαν από τις αρχές του έτους όπως προβλέπονται κανονικά, στον Ιούλιο του 2012 και άρα οι προαγωγές και αποστρατείες υλοποιήθηκαν υποχρεωτικά μετά την 1η Αυγούστου, βάζει τα δύο γεγονότα στο ίδιο χρονολογικό κάδρο! Άραγε τυχαία οι κρίσεις του 2012 στις ΕΔ έγιναν στο τέλος Ιουλίου και οι αναδρομικές μειώσεις αποδοχών από 1η Αυγούστου;
Μήπως τα δύο γεγονότα δεν συνέπεσαν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για να καταρρακώσουν, ακόμα περισσότερο, το ηθικό των ΕΔ; Θα που πείτε θεωρίες συνωμοσίας (conspiracy theories) και ίσως τραβηγμένα από τα μαλλιά σενάρια. Ίσως, αλλά πάλι για κάποιον που φτωχοποιείται με απότομη μείωση 75% των αποδοχών του, περνάνε από το μυαλό του διάφορες σκέψεις, όταν μάλιστα υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα με λίστες, στικάκια, φοροδιαφυγή, ατιμωρησία, golden boys και εν κατακλείδι άνιση κατανομή των οικονομικών βαρών για τη σωτηρία της Πατρίδας μας, ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και τα διάφορα Υπουργεία και επαγγέλματα.
Όσον αφορά την ευκολία που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση γενικότερα, αποδέχθηκε τις άνισες έναντι άλλων εργαζόμενων στο Δημόσιο, μειώσεις αποδοχών των ένστολων, την αντιπαραβάλω με την δυσκολία και την αναβλητικότητα του ίδιου Υπουργείου να επιβάλει σε εταιρείες, τις προβλεπόμενες από το νόμο Ποινικές Ρήτρες που θα ενίσχυαν και τα Μετοχικά Ταμεία, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι επαΐοντες, για περιπτώσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) του στοιχειωμένου άρθρου 87…»ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery