Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Εντυπωσιάστηκαν οι Σύμμαχοι από το ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ στη Λιβύη


Tρείς μήνες μετά την λήξη της συμμαχικής αποστολής στην Λιβύη στα γραφεία στρατιωτικών του ΝΑΤΟ που ενεπλάκησαν σε αυτές καταγράφουν θετικά και αρνητικά από καθαρα επιχειρησιακλής πλευράς : Ενα από τα πρώτα είναι η παρουσία και εμπλοκή του ελληνικού «ιπτάμενου ραντάρ» - του Αεροπορικού Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης καιί Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).



Ως άγνωστο μέχρι τότε στο ΝΑΤΟ το αντιμετώπιζαν με λογική επιφύλαξη - άλλωστε ατο ΝΑΤΟ έχει τα δικά του, πολυ μεγαλα σε σχέση με ελληνικά, ιπταμενα ρανταρ, το γνωστά AWACS.

Ομως η ευελιξία και άλλα τεχνολογικά προτερήματα, όπως λένε ελληνες αξιωματικοί, έγιναν ορατα και αναγνωρίστηκαν . Αλλωστε δεν είναι πολλές οι αεροπορίες στο ΝΑΤΟ που έχουν δικά τους ιπτάμενα ραντάρ...Αποστολή τους να βλέπουν από ψηλά και μακρυα, «στο πιάτο», τις ελεγχόμενες περιοχές και να συντονιζουν τα εναέρια μέσα...

Σήμερα η αναγνώριση της συνδρομής τους έγινε και επίσημα από τον αμερικανό Διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης.

Ο αντιπτέραρχος Ralph Jodice II. στο πλαίσιο είσκεψης σε αεροπορικές μονάδες που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στην Λιβύη για να ευχαριστήσει το προσωπικό, πήγε και στην 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ, με τα 4 ιπτάμενα ραντάρ τύπου Erieye/Embraer145, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.

Ο αμερικανός αντιπτέραρχος μετά την επίσκεψή του στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Αντ. Τσαντηράκη και τις συνομιλίες που είχαν, πήγε στην 112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.Εκεί τον υποδέχθηκε και συνομίλησε με τον Διοικητής της ΔΑΥ, υποπτέραρχο Κ. Πριόνα.

Ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση στις εγκαταστάσεις της 380 ΜοίραςΑΣΕΠΕ των ιπτάμενων ραντάρ σχετικά με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση του NATO. Τα αεροπορικά αυτά συστήματα ( προιόν συνεργασίας εταιριών από την Σουηδία, την Βραζιλία και

την Γαλλια) αν και παραγγέλθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρεληφθησαν το 2004-5 και εντάχθηκαν πλήρως στο ελληνικό οπλοστασιο τέλος του 2008, αρχές του 2009.

Ο κ. Ralph Jodice II.πήγε επίσης και στην μονάδα Ερευνας και Διάσωσης με τα ελικόπτερα Super Puma: Ένα από αυτά όπως και διασώστες κομάντος της 31 Μονάδας Εδικών Επιχειρήσεων, συμμετείχαν στην αποστολή μετασταθμέυοντας στην Σούδα και στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια ο αμερικάνος αντοπτέραρχος πήγε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) για να συγχαρεί το προσωπικό του CAOC Λάρισας που είχε σημαντικό ρόλο στην. επιχείρηση του NATO Unified Protector στη Λιβύη.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery