Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Tα Su-30 δεν χωράνε στα σέλτερ της ΠΑ – ούτε και τα F-15E



Μια διασκεδαστική ιστοριούλα, η παρακάτω, από την προτελευταία επιλογή μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία. Στον τελευταίο διαγωνισμό συμμετείχε και η αμερικανική εταιρία Boeing με το μαχητικό-βομβαρδιστικό F-15E. Αρχές του 1998.



«Το αληθινά καινούριο δυτικό αεροσκάφος για την επιτροπή ήταν το F-15E το οποίο αξιολογήθηκε σε 2 φάσεις. H πρώτη πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως 27 Φεβρουαρίου με την επίσκεψη της επιτροπής στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας Boeing και αφορούσε ακαδημαϊκή εκπαίδευση, πτήση στον προσομοιωτή και γενικές ενημερώσεις για τα συστήματα του αεροσκάφους. Η δεύτερη έλαβε χώρα από τις 9 έως τις 20 Μαρτίου πάλι στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο όπου μεταστάθμευσαν για πτητικές δοκιμές 2 αεροσκάφη από μονάδα της USAF στη M. Bρετανία. Πρόκειται όπως είναι γνωστό για ένα διθέσιο, δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με ιδιαίτερη έμφαση σε αποστολές βαθείας διείσδυσης, όπως παρουσιάζεται από τους κατασκευαστές του, κάτι που φαίνεται ότι ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στην ΠA». Το περιοδικό ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ έγραφε εκείνη την εποχή ότι ανέκυψε ένα πρόβλημα με το F-15Ε: «Λόγω του μεγέθους του δε χωρά στα καταφύγια (shelter) που υπάρχουν στις ελληνικές αεροπορικές βάσεις και βέβαια το ΝΑΤΟ δε χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια την κατασκευή τέτοιων έργων υποδομής. Έγιναν διάφορες σκέψεις για την αντιμετώπιση του θέματος και τελικά προκρίθηκε ότι σε περίπτωση που θα επιλεγεί το F-15Ε θα γίνουν ανακατασκευές στα υπάρχοντα καταφύγια, η μεταλλική πόρτα από εσωτερική θα γίνει εξωτερική και θα τοποθετηθούν ράγες στο δάπεδό τους για να μετακινείται εύκολα και να εφαρμόζει ακριβώς στο στενό χώρο το αεροσκάφος. Για να μας πείσουν ότι γίνεται και έτσι το πράγμα, οι Aμερικανοί τροποποίησαν σε βάση της Γερμανίας ένα τέτοιο shelter και θα πάνε εκεί τις επόμενες μέρες μέλη της επιτροπής για να εξετάσουν την... πατέντα».

Το τέλος αυτής της ιστοριούλας δεν το μάθαμε. Τελικά, τα Su-30 χωράνε σε ελληνικά σέλτερ;


Για το ιστορικό, τον Μάιο του 1999, η αμερικανική Boeing ανακοίνωνε ότι η πρότασή της δεν είχε επιτυχία στην Ελλάδα. Η εταιρία στράφηκε λίγο αργότερα προς το Ισραήλ.

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery