Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ημερήσιες Διαταγές ανησυχίας


Αίσθηση προκάλεσαν οι πρόσφατες Ημερήσιες Διαταγές των παραδιδόντων διοικητών ΔΑΥ και ΔΑΕ, της Πολεμικής Αεροπορίας, που κινήθηκαν σε ασυνήθιστα αιχμηρό ύφος, φανερώνοντας την ανησυχία που απλώνεται στα κλιμάκια της στρατιωτικής ηγεσίας. Τον τρόπο με τον οποίο η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην βασική και προκεχωρημένη πτητική εκπαίδευση, περιέγραψε στην Ημερήσια Διαταγή ο παραδίδων διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Αντιπτέραρχος (Ι) Αθανάσιος Παπανικολάου, στις 2 Αυγούστου.



Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέσθηκε επί διοικήσεώς του, ο πτέραρχος αποκάλυψε την κατάρτιση μελέτης για παράταση χρήσεως των αεροσκαφών Τ-2 Buckeye μέχρι το 2021, αντί της προγραμματισμένης αποσύρσεώς τους το 2015. Η μελέτη υπόσχεται αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη πτητική εκπαίδευση. Ο πτέραρχος αναφέρθηκε επίσης σε ατύχημα με αεροσκάφος Τ-41 που οδήγησε στην αποκάλυψη σοβαρών προβλημάτων ρωγμών στην έλικα των αεροπλάνων του τύπου (στο ατύχημα αναφέρθηκε μόνο το περιοδικό ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τ. 11 Ιουνίου-Αυγούστου 2012) και παρουσίασε την ανάγκη αντικαταστάσεως του τύπου ως επιτακτική, καθώς η υποστήριξή του σε ανταλλακτικά μπορεί να διαρκέσει ακόμη 2 έτη. Έκπληξη, όπως ανέφερε, προκάλεσε η διαπίστωση μετά το ατύχημα, ότι το κόστος συντηρήσεως στην ΕΑΒ είναι τεράστιο και ασύμφορο. Οι διαπιστώσεις αυτές, οδήγησαν την ΔΑΕ στην σύνταξη μελέτης αντικαταστάσεως του Τ-41, η οποία εκτιμά την απαίτηση δαπάνης 3 εκατ. ευρώ το μέγιστο, υποδεικνύοντας και τρόπο εξασφαλίσεως της σχετικής δαπάνης, μέσω προγράμματος ΑΩ.

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Αθ. Παπανικολάου, δεν παρέλειψε να αφήσει έμμεση πλην σαφή αιχμή για την «υφιστάμενη αδράνεια» των τελευταίων ετών, με τις διαρκείς μειώσεις των κονδυλίων, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η νέα πολιτική Ηγεσία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Είχε προηγηθεί την προηγουμένη ημέρα, στην τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων διοικητού Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, ο παραδίδων Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Πριόνας, του οποίου η Ημερησία Διαταγή κινήθηκε σε ανάλογο ύφος. Ο πτέραρχος αναφέρθηκε στον αποφασιστικό επηρεασμό λειτουργίας της ΠΑ, αφού οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί, η αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η σταδιακή αποδέσμευση πόρων και ο κλονισμός αξιοπιστίας της χώρας στις οικονομικές συναλλαγές, δυσκολεύουν την σύναψη συμφωνιών, συντήρησης και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα «η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων να είναι εκτός επιθυμητών επιπέδων».

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Πριόνας, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από άστοχες πολιτικές, μίλησε για απώλεια πολύτιμου χρόνου τα τελευταία 10 έτη, εξαιτίας παλινωδιών και επαμφοτεριζουσών θέσεων σχετικά με διαδικαστικά θέματα, με εφαρμοστικούς νόμους και διατάγματα που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Σημείωσε δε χαρακτηριστικώς, ότι πέραν αυτών, «μέχρι να αφυπνισθούμε υπήρχε μια νοοτροπία ευδαιμονίας και εφησυχασμού, στηριζόμενη πολλές φορές σε αποφάσεις του παντογνώστη ηγέτη και στις σοφές συμβουλές των στελεχών του κύκλου εμπιστοσύνης», καυτηριάζοντας την στρεβλή νοοτροπία προηγουμένων ηγεσιών.

Ο πτέραρχος διαπίστωσε ότι «το εφοδιαστικό μας σύστημα τα τελευταία χρόνια έχει στομώσει από ένα δαιδαλώδες σύστημα καταγραφής απαιτήσεων, χωρίς δυνατότητα εξυπηρέτησης λόγω οικονομικών περιορισμών σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον προτεραιοτήτων» και προειδοποίησε ότι «ο χρόνος πλέον τελειώνει». Τόνισε δε πως, «η αεροπορική ενασχόληση είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που απαιτεί να υπάρχει λεπτομερής σχεδιασμός, έγκαιρος προγραμματισμός και φυσικά πόροι, αν θέλουμε να διατηρούμε την Αεροπορία ισχυρή για τους φίλους και να είναι σεβαστή από τους αντιπάλους». Κατέληξε, με την παραστατική προειδοποιητική φράση: «Εάν δε γίνουν άμεσες ενέργειες για να κλείσουν βασικές και ουσιώδεις συμβάσεις, φοβάμαι ότι σύντομα θα ειπωθεί: “Καλά, εσύ έφυγες νωρίς”».

Οι ανωτέρω σαφείς αιχμές ανωτάτων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι κάτι ασυνήθιστο στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ανησυχίας και δυσαρέσκειας, λόγω της παρακμής στον αμυντικό μηχανισμό της χώρας, που έχει αρχίσει να επιφέρει η συνεχιζόμενη πολιτική των τελευταίων ετών. Έρχονται δε σε εκκωφαντική αντίθεση με την θέση των πολιτικών ηγεσιών τα τελευταία έτη, ότι οι περικοπές κονδυλίων, επ’ ουδενί επηρεάζουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: http://strategyreports.wordpress.com/2012/08/05/%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1%CF%82/

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery