Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Φλέγεται η Χίος, CL-215/415 δίνουν μάχη με της φλόγες


Από τη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν ενισχύσεις στο νησί της Χίου, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διμετωπική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2.25 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από την Αθήνα. Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ξεκίνησε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Σάμος» με 20 πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες, με προορισμό τη Χίο.



Ειδικότερα, η φωτιά καταλαμβάνει μία έκταση από τη Νέα Μονή έως το δάσος του Προβατά και την Παναγία Αρβανίτισσα. Από τις 09.18 περίπου, το πρωί του Σαββάτου, η φωτιά, εκτός από Προβατά, Αυγώνυμα και Λιθί, απειλεί τις περιοχές της Βέσσας, του Αγ. Φανουρίου (κάτω από τη Νέα Μονή) και του Γεροντιού στο Δαφνώνα.

10 αεροσκάφη

5 Ελικόπτερα

Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ανέμων και των μεγάλων κυματισμών, τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να κάνουν αφενός υδροληψία κι αφετέρου ρίψεις νερού, με συνέπεια να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθηλωμένα.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να φθάσει στο νησί C130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 32 πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της φωτιάς. Το έργο εναέριων μέσων  δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.


Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μεταβαίνει στη Χίο ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική, που έχει τον γενικό συντονισμό, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Επίσης, το Υπουργείο, ανταποκρινόμενο στα υποβληθέντα αιτήματα από τους αρμοδίους φορείς, διέθεσε, την 18 Αυγούστου 2012, στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής:

Εναέρια Μέσα
6 CL-415
2 CL-215
1 Ε/Π Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο.
1 C-27 για μεταφορά 30 πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής, η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ωστόσο τις πρώτες πρωινές ώρες εκκενώθηκε το χωριό Λιθί, λόγω των πυκνών καπνών. Η εκκένωση έγινε οργανωμένα προς την παραλία του νησιού. Διευκρινίζεται ότι το χωριό δεν απειλήθηκε, αλλά οι πυκνοί καπνοί δυσχέραιναν την υγεία των κατοίκων. Επίσης, αργότερα, εκκενώθηκαν προληπτικά και τα χωριά Βέσσα κι Ελάτα, ενώ τα χωριά Αυγώνυμα, Σιδερούντα και Ανάβατος έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια» της Χίου, εκκενώθηκε το Ναυτικό Κλιμάκιο του Προβατά, ενώ ο Στρατός είναι σε επιφυλακή για την εκκένωση του στρατοπέδου στο Καμπί, όπου αποθηκεύονται τα καύσιμά του.

Στις 09.30, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τη φωτιά κινδύνεψε σοβαρά η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων, αφού οι φλόγες έγλειψαν στην κυριολεξία το μοναστήρι, έκαψαν τα αιωνόβια κυπαρίσσια της εισόδου του, τα γύρω αμπέλια αλλά και στρώματα από τα πρώτα κελιά. Ευτυχώς, η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα και οι επίγειες πυροσβεστικές και εθελοντικές δυνάμεις που βρέθηκαν εκεί απέτρεψαν την καταστροφή του.



ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery