Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Παράδειγμα για τους νέους ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Περικοπές, ναι μεν αλλά (vdo)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη επισκέφθηκε σήμερα την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το Ναύσταθμο Κρήτης και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).


Σε κάθε έναν από τους προορισμούς του, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε από τους Διοικητές για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, ενώ είχε συναντήσεις και προσωπική επικοινωνία με ομάδα χειριστών αεροσκαφών F-16 της 343 Μοίρας της 115 Πτέρυγας Μάχης, καθώς επίσης και με το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.
O κ. Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή μου επίσκεψη εδώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και για όλο τον Ελληνικό Λαό ιδιαίτερα για τη νεολαία μας, γιατί με την ηρωική του θυσία έδωσε το παράδειγμα. Ο Κώστας Ηλιάκης ανήκε στην 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Βρίσκομαι, σήμερα, παραμονές της μεγάλης γιορτής της Παναγίας εδώ στην Κρήτη και επισκέφθηκα σημαντικές Μονάδες και εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Πεδίο Βολής και το Ναύσταθμο Κρήτης καθώς και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής. Είχα επαφή με τα στελέχη τους όπως επίσης και με τα στελέχη της 5ης Μεραρχίας Κρητών και είχα τη δυνατότητα να δω και να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις.

Έχω απόλυτη επίγνωση ότι οι εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη, αυτές που επισκέφθηκα σήμερα αλλά και άλλες που θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές του φθινοπώρου, όπως επίσης και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο νησί, συμβάλλουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Διότι χωρίς εθνική ασφάλεια σε μια χώρα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάπτυξη, ούτε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, ούτε να υπάρξουν επενδύσεις, ούτε να υπάρξει τουρισμός.
Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ και ο δημόσιος έπαινος σε όλους όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα.  Αλλά ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη γιατί προσπαθούν και επιτυγχάνουν με τον καλύτερο τρόπο να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Ελληνικός Λαός και το Έθνος μας.

Η συμβολή όσων υπηρετούν εδώ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ειδικότερα όμως αναφέρομαι στην Κρήτη, δεν αφορά μόνο την εθνική ασφάλεια της χώρας, αλλά αφορά και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδος στο διεθνές σκηνικό, στους διεθνείς οργανισμούς όπου μετέχει η χώρα μας αλλά και στο χώρο των στρατιωτικών και πολιτικών συμμαχιών που έχει αναπτύξει ιστορικά η Ελλάδα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει ενεργά στην πολύ μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο χρέος, να ελαχιστοποιήσουμε τα ελλείμματα της ελληνικής οικονομίας. Να μπορέσει να παραμείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, να ανακάμψει και να τραβήξει πάλι μπροστά.

Έχουν υπάρξει δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Περικοπές που για κάποια περίοδο πριν από μερικά χρόνια θα ήταν ίσως αδιανόητες.
Αυτές τις περικοπές τις κάνουμε ακριβώς για να συμβάλουμε στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για να μην υπάρξει η ανάγκη να περικοπούν εκ νέου συντάξεις και μισθοί, για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει και να βγει από την κρίση.

Οι περικοπές αυτές γίνονται υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτη προϋπόθεση είναι ότι δεν πειράζουμε και δεν πρόκειται να πειράξουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα που είναι πάνω από όλα και πριν από όλα. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες περικοπές στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ένα κομμάτι του Ελληνικού Λαού που και αυτό σηκώνει πολύ μεγάλο φορτίο όπως και ο υπόλοιπος λαός μας.

Έχω πει επανειλημμένως ότι ήδη έχουν μειωθεί οι μισθοί των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά 37% και δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη μείωση.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια. Περικόπτουμε δαπάνες γιατί πρέπει η χώρα μας να ανακάμψει γρήγορα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθεί και δεν θα μειωθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μειωθούν άλλο οι μισθοί των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια, κάτω από συνθήκες οικονομικής κρίσεως, για να έχουμε μια Ελλάδα ασφαλή και ισχυρή. Να εμπνέουμε το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας σε όλους τους γείτονες οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες στο καθήκον τους και η Ελλάδα μέσω των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων διαθέτει μια πολύ μεγάλη αποτρεπτική ισχύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι μισθοί. Δηλαδή αυτό είναι και μια δέσμευση για τα ειδικά μισθολόγια ότι δεν θα πειραχθούν;

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχω να πω αυτά που σας είπα.  Από ότι ξέρετε και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ηγείται αυτής της προσπάθειας για να μην μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια αυτών που υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός της χώρας, είναι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, τον οποίο είχα την ευκαιρία να ενημερώσω πριν από λίγο καιρό, ο οποίος  διατύπωσε και ο ίδιος ακριβώς ταυτόσημες θέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα θέμα με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Σούδας. Είναι στη λίστα για τις αποκρατικοποιήσεις, υποψήφιες υποδομές για αποκρατικοποίηση. Επειδή είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις εδώ πέρα ποια είναι η θέση του Υπουργείου; Μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:Μην τα ανακατεύουμε όλα. Στις Ένοπλες Δυνάμεις ο παράγων πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Το κράτος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Σε θέματα εθνικής ασφάλειας θα εξακολουθήσει το κράτος να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.




ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery