Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ελληνικές και Τουρκικές Εξαγωγές στο Χώρο της Άμυνας: Νέα Συμφωνία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin



Πρόσφατα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εξέδωσε δελτίο τύπου, που αφορά στη διεύρυνση της συνεργασίας της με την αμερικανική Lockheed Martin.


Το δελτίο τύπου της Ε.Α.Β. έχει ως εξής:

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ Α.Ε.) και η Lockheed Martin ενισχύουν την πολύχρονη και πολύπλευρη συνεργασία τους με σειρά σημαντικών συμφωνιών. Η Lockheed Martin –η μεγαλύτερη εταιρεία αμυντικών συστημάτων και αεροδιαστημικής τεχνολογίας διεθνώς- διευρύνει τη συνεργασία της με την ΕΑΒ με επέκταση των προγραμμάτων συμπαραγωγής των αεροσκαφών C130J και F-16.



Συγκεκριμένα, οι νέες συμφωνίες αφορούν σε:

- Νέα συμφωνία ύψους 38 εκ. δολαρίων για την επέκταση του υπό εξέλιξη πενταετούς προγράμματος συμπαραγωγής μειζόνων δομικών τμημάτων της ατράκτου του αεροσκάφους C-130J Hercules. Στο πλαίσιο αυτής, η ΕΑΒ θα συνεχίσει την κατασκευή και συναρμολόγηση των δομικών τμημάτων (plugs και mid panels) του αεροσκάφους μέχρι το 2014, ως μοναδικός προμηθευτής παγκοσμίως για όλους τους πελάτες της Lockheed Martin. Μέχρι σήμερα, 15 χώρες έχουν επιλέξει το νέο C-130J Super Hercules.

- Νωρίτερα το 2012 τέθηκε σε ισχύ σύμβαση ύψους 114 εκ. δολαρίων εξαετούς διάρκειας (2012–2017) μεταξύ ΕΑΒ και Lockheed Martin για τη συναρμολόγηση υποσυγκροτημάτων του αεροσκάφους F-16 και, συγκεκριμένα, 112 εργοσυνόλων για τα μαχητικά αεροσκάφη. Με την επέκταση της σύμβασης η ΕΑΒ θα συνεχίσει να συναρμολογεί δομικά τμήματα των αεροσκαφών F-16 για την Αίγυπτο, το Ομάν και το Ιράκ. Επί του παρόντος, 4.512 αεροσκάφη F16 έχουν παραχθεί, ενώ 58 ακόμα έχουν παραγγελθεί. Το Πρόγραμμα του F-16 έχει χαρακτηριστεί από άνευ προηγουμένου διεθνή συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, πολεμικών αεροποριών και εταιρειών αεροναυπηγικής.

- Οι εταιρείες βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος συμπαραγωγής για το αεροσκάφος C-130J Hercules για την περίοδο 2015-2019. Η αξία του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. δολάρια.

Η συνολική αξία των τριών συμφωνιών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 250 εκ. δολάρια.

Η πολύχρονη συνεργασία με τη Lockheed Martin είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΑΒ καθώς:

- εξασφαλίζει φόρτο εργασίας
-οδηγεί σε μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής
- εξασφαλίζει επενδύσεις σε υποδομές απαραίτητες για την υλοποίηση των προγραμμάτων και βεβαίως,
- δίνει τη δυνατότητα εισόδου σε ξένες αγορές, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ΕΑΒ για αύξηση των πωλήσεων εξωτερικού, στο πλαίσιο της εξωστρεφούς στρατηγικής την οποία η εταιρεία εφαρμόζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

«Η Lockheed Martin Aeronautics είναι υπερήφανη για τη σχέση συνεργασίας με την ΕΑΒ και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία αυτή ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στην ΕΑΒ και την τεχνολογική της ανάπτυξη» είπε ο κ. Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και ικανοποιημένοι από την πορεία της συνεργασίας μας με τη Lockheed Martin. Πρώτον, το γεγονός ότι μία ηγέτιδα δύναμη στην αεροναυπηγική αγορά επιλέγει την ΕΑΒ ως μοναδικό της προμηθευτή παγκοσμίως σε συγκεκριμένα προγράμματα αποτελεί επιβράβευση της πελατοκεντρικής μας φιλοσοφίας. Δεύτερον, η επέκταση της συνεργασίας λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον και α) εξασφαλίζει την πορεία ανάπτυξης στην οποία βρίσκεται η ΕΑΒ και συμβάλει θετικά στην επίτευξη του στόχου μας για οικονομική αυτάρκεια και β) μάς επιτρέπει να συμβάλλουμε στις προσπάθειες για αναζωογόνηση  της εθνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα η ΕΑΒ, μέσα από τη διευρυμένη αυτή επιχειρηματική σχέση, ανταποκρίνεται στην εθνική στρατηγική για εξωστρέφεια, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

Στον αντίποδα της ελληνικής δράσης στις εξαγωγές και στις συνεργασίες, οφείλουμε να αναφέρουμε και ένα από τα πρόσφατα αντίστοιχα παραδείγματα της τουρκικής πλευράς.Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η τουρκική οικονομία δεν είναι παρά μία φούσκα, που από λεπτό σε λεπτό θα σκάσει. Πλήθος επιχειρημάτων στηρίζουν αυτή την άποψη, ενώ παράλληλα εκπονούνται συνεχώς μελέτες και αναλύσεις για την οικονομική εξέλιξη της χώρας. Όμως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Και η δεύτερη όψη σε αυτή την περίπτωση είναι η μεγάλη δυναμική της Τουρκίας στην παραγωγή και στις εξαγωγές. Οι δύο αυτοί τομείς (και όχι μόνο) στηρίζονται, προωθούνται και διαφημίζονται συνεχώς από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Hurriyet, τουρκική εταιρεία προκατασκευασμένων κτιρίων εξάγει ανθεκτικές εγκαταστάσεις σε αγοραστές παγκοσμίου εμβέλειας, μέσα στους οποίους ανήκει και ο Στρατός των Η.Π.Α. Πρόκειται για την Prekons, τα προϊόντα της οποίας εξάγονται σε περιοχές του Αφγανιστάν, του Σουδάν και του Ιράκ.

Από το 2009, η Prekons  έχει πουλήσει στον Αμερικανικό Στρατό, προϊόντα αξίας $100 εκ.. Σύμφωνα με τον Ekin Çakılcı, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prekons, ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται στο Σουδάν, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Οι ετήσιες εξαγωγές της εταιρείας έχουν φτάσει τα $45 εκ., ενώ στους αγοραστές περιλαμβάνονται χώρες όπως το Κατάρ, ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η  Αργεντινή, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη. Παράλληλα, και σύμφωνα με δηλώσεις του Ekin Çakılcı στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στους πελάτες της Prekons ανήκουν και παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία που εδρεύει στην Άγκυρα, έχει τέσσερις μονάδες παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει γραφεία στο Ντουμπάι και την Αλγερία.

Πηγή http://www.e-afipnisi.gr

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2012 110 Π.Μ

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 2011
photo gallery